Красимир Георгиев

Работа с дъха

Като психолог работя с 4-те елемента: мислене, сетива/визуализация, емоция и усещания във физическото тяло. Работа с дъха /т.нар. дишане/ е едно от най-цялостните и мощни средства, до които съм се докосвал.  Нашите емоции, нашата имунна система всичко е свързано с начинът ни на дишане. Работата с дъха ми дава възможност от една страна да работя с хората в дълбочина, използвайки  и допълнителни психологически похвати, а от друга  – да ги овластявам, тоест, да обучавам клиентите си на различни дихателни упражнения, които са подходящи за техните състояния и нужди. Така давам инструменти за ежедневна самопомощ. Дишането пряко и мигновено повлиява на емоционалното и ментално състояние, в което се намира човек. От него зависи не само животът като цяло; от правилният дихателен навик зависи и жизнения тонус и здравето. Интелигентният контрол върху дихателна сила удължава животът, осигурявайки жизненост и съпротивителни сили. Логично, плиткото и бързо дишане отслабва организма и го прави уязвим.

С дихателните практики напълно изключваме мислите, а когато умът остане празен, без съдържание, имаме абсолютно спокойствие, т.е. няма емоции, постигаме вътрешен баланс и усещане за покой. Всички десетки (а може би и стотици) дихателни техники, на които съм се обучавал, редувам или смесвам в уникално съчетание според различните хора и техните нужди. А целта е само една – да се постигне баланс между ум, емоции и тяло.  

Често разпространено е разбирането, че не се нуждаем от инструкции за дишане. Просто… дишаме… дори не мислим как точно. Но, истината е, че само животните и малките деца дишат естествено и правилно, както природата е определила да се диша. С времето придобиваме неправилни модели на ходене, стоене и седене, които повлияват НЕГАТИВНО на естественото и правилно дишане.   Резултатът от неправилното дишане може да се види в хлътналите гърди, прегърбените рамене, слабите кръстове на околните, както и в голямото увеличаване на заболяванията на дихателните органи. Източните теории казват, че физическото здраве зависи изцяло от правилното дишане. Освен физическа полза от правилните дихателни навици се наблюдава и подобряване на мисловните способности, усещането за щастие и самоконтрол в ежедневието, проницателността, нравствеността и дори духовното развитие на човек.

Всички упражнения с които се постига контрол върху тялото, започват с овладяване на ДИХАНИЕТО. Правилното дишане отива отвъд приемането на кислород. То е въпрос на съзнателност, дисциплина, присъствие в настоящето. То не просто набавя кислород, водород и азот за окисляване на кръвта, а снабдява тялото с прана /още позната като енергия, чи/. 

С помощта на ритмично дишане човек може да доведе себе си до една хармонична вибрация с природата и да подпомогне разгръщането на своите скрити възможности. С помощта на контролираното дишане може не само да излекува заболяванията в себе си и останалите, но и на практика да се справи със страха, тревогите и с по-нисшите емоции.

Има доказана пряка зависимост между промяната на емоциите и промяната в дихателния модел. Доказана е взаимовръзката между телесните болки и дишането. Може по време на интензивна дихателна практика да ви стане тежко, да ви се плаче, да искате истерично да се смеете, да ви боли ръката например. НО, ако се отпуснете и оставите всичко дълбоко подтиснато  да излезе от вас на свобода, вие реално ще осветлите тези проблеми и ще се излекувате.

Открий ме и тук

facebook

%

Всички клиенти, потърсили психологическа консултация подобряват качеството си на живот

%

От клиентите успяват да решат проблема си в рамките на до 10 срещи

%

Успеваемост

Брой индивидуални клиенти

Успешни истории

 ДИХАТЕЛНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ПОМАГАТ ПРИ:

На практика работата с дъха влияе върху цялостното състояние на психиката и организма. По тази причина тя може да бъде идеален инструмент или допълнение (според сериозността на ситуацията) за работа върху проблеми от всякакво естество. 

Дишането засяга всеки съществуващ в тялото ни орган, система и функция. Всяко психологическо и емоционално състояние. Всички те имат съответстващ дихателен модел или характерна черта. Когато променим едното, другото автоматично се променя заедно с него. По тази причина техниките за съзнателно дишане имат потенциала да трансформират качеството на живот на практикуващите и изживявания на ежедневна основа. Осъзнатостта на дишането и дихателните техники биха могли да се интегрират във всяка лична или професионална практика, целяща оздравяване и възстановяване. Аз прилагам дишането като метод за личностно развитие, подобрение, духовно израстване: за отлично представяне, постигане и поддържане на максимално здраве, развитие на потенциала. Моята работа като психолог е да помагам на хората да стават все по съзнателни и щастливи в собствения им живот, да открият себе си, да избират какво искат да живеят и да го правят. Дихателните практики дават всички тези ползи – показват как да съм центриран и съзнателен, как да бъда себе си, кое е най-правилното решение за мен в дадената ситуация, дават енергия и съзнателност.

✔ Проблеми на работното място

При смяна на работното място, смяна на длъжността, възникнали конфликти в следствие на някаква промяна, проблем с колега или ръководител, проблем с видът работа, желание за преориентиране или сменяне на кариерата, несигурност в себе си и способностите си, изгубена посока

✔ Фобия

Фобия е натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство (човек, предмет, място, животно, усещане, това може да бъде дори Интернет сам по себе си); Страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране на човека, се приема за психично нарушение.

✔ Натрапливи мисли

Всички хора имат често повтарящи се тревожни мисли. Ето какво е по-специфично за психологическото състояние Натрапливи мисли: 

✎ натрапливите (обсесивни) мисли са свързани с предполагаема опасност, че с действията или бездействието си ще предизвикате нещо лошо. Страхът обикновено е от замърсяване, заразяване, нарушаване на някакви правила, лош късмет.

✎ натрапливите (компулсивни) действия, наречени още „ритуали“, са предназначени за поправяне на грешките и предотвратяване на лошите събития. Те обикновено са миене, чистене, повтаряне на някакво действие определен брой пъти, броене, проверки и подреждане.

✎ съществува критичност към симптомите – човекът разбира тяхната абсурдност и знае, че те затрудняват ежедневието му, но не може да ги преодолее със собствени сили.

✎ субективното страдание е много силно, а функционирането – провалено.

✎ натрапват се мисли, които са чужди на ценностите и морала на човека.

✎ когато предстои важно събитие, натрапливостите се засилват.

✎Често умът на хората, страдащи от натраплива невроза, е изцяло зает или със самите натрапливи мисли или с борбата с тях.

✎Натрапливостите могат да са едни и същи, или да се обогатяват, докато доведат до пълна инвалидизация.

✎Възможно е да се редуват периоди на натрапливи мисли с тяхното напълно изчезване, или редуване на периоди със слаба изразеност и други граничещи до крайности. В редки случаи мислите могат да прераснат в илюзии – съвкупност от идеи и представи, които не съответстват на действителността.

✔ Паник Атаки и Страхова невроза

Чувство на паника, страх и безпокойство, изпотяване и изтръпване на крайниците, недостиг на въздух, сърцебиене, неспособност да се успокоите, сухота в устата, психическа нестабилност, гадене, виене на свят, умора, отпадналост, безсъние.

✔ Семейно консултиране

Проблеми с доверието, Ревност, Изневяра, Раздяла/развод, Проблеми в комуникацията при големи промени като встъпване в брак, смяна на жилище, раждане на дате, кредит, Проблеми в сексуалното общуване, Предбрачно консултиране, Домашно насилие

✔ Бърнаут

Работата ни е една огромна част от живота ни. Ако усещате повече от два от тези симтоми, значи най-вероятно страдате от бърнаут (професионално прегаряне) и трябва да вземете мерки бързо: раздразнителност, чувство за тотално изчерпване, отпадналост, усещане за досада, силна циничност, липса на мотивация, постоянна умора, липса на концентрация, фокус върху негативните неща, чести здравословни проблеми, проблеми в личните отношения заради работата, постоянно чувство на неудовлетворение, тъга, усещане че няма смисъл.

✔ Загуба на близък човек

При дълбока скръб от ненавременна, насилствена или мъчителна (породена от дълго боледуване) смърт, или просто трудно преодоляване на това житейско събитие.

✔ Ниска самооценка, комплекс за непълноценност, проблеми със самочувствието

Ако се чувствате недостатъчно добри, неможещи, незнаещи, непълноценни, ако усещате, че във вас има един „садистичен критик“, който постоянно:

✎ се стреми към несъществуващо съвършенство или просто към високи стандарти, заради които никога не получавате удовлетворение от работа си;

✎ говори с негативни фрази, изразяващи отрицание, от сорта на: „не съм сигурен, не съм готов, не мога, няма да се справя, нямам достатъчно знания, опит…;“

✎ дава различни извинения и оправдания, в случай че има проблем. Не е способен да понесе отговорността за постъпките и решенията си;  

✎  отхвърля комплиментите и благодарността, чувства се неловко, когато го признаяи и веднага се противопоставя на похвалите, в опит да докаже противното:“О, това не беше нищо особено“,“Аз извадих късмет“, „Колегите ми го направиха, аз просто помогнах“;

✎ Чувството за вина, както и перфекционизмът могат да бъдат причина за ниска самооценка. чувството за вина. Не е важно за какво

✎ е пасивен. Или, иначе казано, липса на всякаква инициатива. Дори и да притежава умения, знания, власт, при първа възможност ги предава в ръцете на някой друг, защото не е сигурен, че ще се справи със своята задача.

✎ се съгласява с отсрещната страна по време на спор, защото не може и не иска да отстоява позицията си, а често дори не е сигурен в нея („може пък другият да знае повече от мен“). 

✎ отхвърля отговорност за собствените си решения. А най-добре ще е, ако нищоне зависи от него, защото най-трудното нещо за несигурните в себе си хора е да бъдат критикувани от близките си, които  се страхуват да не изгубят.

✎ Има и друг вариант, в който хората с ниска самооценка се държат точно на обратно с околните –  проявяват открита враждебност, цинизъм  и агресивност. Но, това е само защитна позиция на принципа „Най-добрият начин за защита е нападението“. 

✔ Депресия

Чувство на апатия, състояние на дисбаланс, системно подтиска радостта от живота, ниска самооценка, негативно възприятие за настоящето и бъдещето, чувство на вина, чувство на самотност, че изпускаш момента, че всичко е загубено и/или без смисъл, меланхоличност, фаталистичност, краен негативизъм, нежелание да станеш от леглото, да излизаш, да се срещаш с хора, спане по 10 и повече часа на ден.

✔ Психосоматични оплаквания

Причинени са изцяло от психиката (в резултат на Стрес, депресия, тревога, страх, завист, ревност в резултат от любовни проблеми, уволнение, загуба на близък човек). Тялото проявява симптоми, без да има медицинска причина за тях. Поява на алергии, хронични болки, главоболие, драстично отслабване/напълняване, безсъние, нервни/истерични изблици, сексуални проблеми, безплодие и тн.

✔ Целеполагане и развитие/ постигане на цели/

Формулиране на приоритети, формулиране на цели, следване на поставените цели, личностно развитие в желана посока. Постигане на мечтите, чрез начертаване на пътна карта до тях и преодоляване на страхът от провал, страх от отхвърляне, страх от негативно развитие на ситуациите или от загуба. 

✔ Поведенчески разстройства

Към тази категория спадат широко разпространените: Асоциално поведение, Клептомания, Отричане, различните видове Обсесии, Параноята и параноидните разстройства, Обсесивно-компулсивно разстройство, Невроза/невротичност и т.нар. Налудност.

Отричане
Защитен механизъм, при който чувствата или желанията са блокирани от личността, защото осъзнаването им би било твърде болезнено.

Обсесии
Продължителни, нежелани, неприятни и нахлуващи мисли, образи или импулси, които повтарящо се появяват в съзнанието на страдащия от обсесивно-компулсивно разстройство и предизвикват силна тревожност. Някои примери за обсесия са страх да не бъдеш заразен от нещо, непрестанни съмнения („изключих ли печката?“), агресивни импулси или сексуални фантазии.

Параноя и параноидни разстройства
Симптомите на параноя включват чувство за преследване и преувеличено чувство за собствена значимост. Разстройството се наблюдава при много психични заболявания, но съществува и като отделно психично заболяване (параноидно личностово разстройство, например). Човек с параноя може да работи и действа както обикновенно всеки ден, докато илюзиите засягат само една област от живота му. Но животът му става изолиран и парцелиран.

Обсесивно-компулсивно разстройство
Невробиологично тревожно разстройство, засягащо повече от 2% от популацията, еднакво разпространено сред мъже и жени. Симптомите обикновенно се появяват през тийнейджърската възраст и ранната възрастност, но повече от една трета от случаите започват още през детството. Страдащите изпитват едновременно обсесии и компулсии: повтарящи се и нежелани мисли и ритуални действия. Обсесиите и нуждата да се преповтарят действията могат за обсебят живота на човека, ако останат нелекувани. Страдащите обикновенно са притеснени от своите проблеми и се борят за контрол над тяхните обсесивно-компулсивни симптоми, но защитата обикновенно отслабва през годините. Обсесивно-компулсивното разстройство е хронично заболяване.

Налудност
Налудностите са странни мисли, които нямат никаква връзка с реалността или пък са нейно грубо изкривяване. Те са явява чест симптом на шизофренията и други психози. Типични са налудностите за преследване, любовна история, величественост и контрол.

Невроза/невротичност
Термин, въведен от З.Фройд за психологическо разстройство, характеризиращо се със самонаказания, нискоадаптивно поведение, емоционална симптоматика или физически симптоми, които защитават личността от несъзнавана тревожност. 

✔ Житейски преходи

Преместване в нова страната. Смяна на партньора. Голяма промяна в кариерата или в живота (поява на деца в семейството, фалит на фирма, излизане от дългогодишни партньорски отношения, стартиране на ново голямо начинание и т.н.). Преодоляване на съмнения и притеснения, свързани с дадената промяна.  Помощ в планирането на прехода. Подкрепа по време на прехода.

✔ Стрес

Най-общо казано стресът е състояние на силно нервно напрежение, което е предизвикано от отрицателни емоционални или физически въздействия.

Той може да се прояви в различни емоционални, поведенчески и дори физически симптоми. Най-честите соматични (физически) симптоми включват нарушения на съня, напрежение в мускулите, мускулни болки, главоболие, стомашно-чревни смущения и умора. Емоционалните и поведенчески симптоми, които могат да съпътстват излишния стрес включватнервност,тревожност, промени в навиците на хранене, включително преяждане, загуба на ентусиазъм или енергия, както и промени в настроението, раздразнителност и депресия. Известно е също, че хората под стрес има тпо-голяма склонност към прекомерна употреба или злоупотреба с алкохоли наркотици, пушенена цигари, също така се хранят нездравословно и не спортуват, което влошава ситуацията.

Има доказателства, че високите нива на стрес, водятдо различни заболявания или състояния. Това включват ревожни разстройства, депресия, както и злоупотребата с наркотични вещества. Стресът може да засегне почти всяка система от органи, както и да провокира разнообразни реакции  като кожни обриви, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, някои стомашно-чревни заболявания, някои видове рак и дори процеса на стареене. Може да  увеличи честотата и тежестта на мигрената,  главоболието, пристъпитена астмата, както и колебанията на кръвната захар при диабетици. Множество психологически стресови ситуации могат да предизвикат временни (преходни) и дълготрайни (хронична) симптомина сериозно психично заболяване, наречено посттравматично стресово разстройство

%

Успеваемост в работата ми с мотивирани за промяна клиенти

%

Променят начина си на живот, работата си или правят крачка към мечтите си

%

Се обръщат отново към мен при среща с нови трудности

%

Всички потърсили психологическа консултация подобряват качеството си на живот

Често задавани въпроси:

❧ Къде и как да си запазя час?

За най-голямо удобство, запазването на час за ВСИЧКИ услуги се прави през календара на този сайт:

 1. Отивате на КАЛЕНДАР
 2. Избирате удобен за вас ден и час,
 3. Виждате в календара моите свободни часове и
 4. Избирате съответното време и отбелязвате желаната услуга,
 5. Следвате няколко лесни стъпки за създаване на резервация: 

1. Бърза регистрация ->  2. Избор на час ->  3. Избор на услуга ->  4. Заплащане

Ако по някаква причина не може да направите резервацията по този начин, може да ми се обадите по телефон или да ми пишете на Е-мейла, но имайте предвид, че е възможно да не мога да отговоря по време на работа. 

❧ Кога, как и колко плащам?
 • След запазване на час през Календара на настоящия сайт се отваря страница с подробна информация за различните опции за плащане. Същата информация се изпраща и до имейла, с който си се регистрирал. Ако не е във Входяща поща, провери папка Спам.
 • Може да заплатиш по най-удобния за теб начин: 
 • Имаш 24 часа за плащане на резервирания час. В противен случай резервацията ще бъде изтрита автоматично.
 • Цената е посочена в настоящия сайт, страница Календар, както и в страницата за плащане, която се появява след завършване на резервацията.
 •  Заплаща се в български лева.
 • Заплащаш предварително и в пълен размер на сумата за всички видове консултации, по най-удобния за теб начин.
 • Парите трябва да са пристигнали по сметката 24 часа след създаване на резервацията в сайта, в противен случай резервацията се изтрива автоматично.
 • Резервации се създават единствено и само през Календара
 • Ако клиентът е заплатил, но е възпрепятстван, трябва да се обади възможно най-рано за промяна на часа. Не по-късно от 24 часа. Сумата за консултацията не се връща, а остава за следващата насрочена среща.
 • Ако има основателна причина за отлагане с предизвестие по-малко от 24 часа, сумата за консултацията не се връща, а остава за следващата насрочена среща.
 • Ако клиентът не предупреди за отлагане/отменяне на насрочена консултация и/или няма основателни причини, консултацията се счита за проведена, а сумата за консултацията остава като компенсация за потърпевшата страна.
❧ Какво представлява една дихателна сесия?
 • Дихателната сесия може да бъде индивидуална – като консултация. Извършва се в рамките на предварително договорен брой срещи (в зависимост от заявката и индивидуалната нужда на клиента), всяка от които с продължителност от 60 минути.
 • Или групова – по време на семинари или частни групови консултации.
 • Срещите се провеждат само след предварително договаряне на дата и начален час.
 • Всяка среща започва най-късно до 15 минути след уговорения начален час.
 • Прилага се правилото: една среща – един проблем.
 • Мястото на срещата се уточнява по време на резервирането на час (то може да бъде онлайн – по скайп, или лично, в кабинета, адресът на който е посочен в настоящия сайт)

В рамките на срещата клиентът споделя причината да иска дихателна терапия и отговаря на доуточняващи въпроси. Важно е клиентът да е напълно искрен и отворен към нови предложения и прилагане на предложените от психолога дихателни техники и упражнения. Активното участие и откритост от страна на клиента са ключови за постигане на резултата. Следването на точните стъпки на всяка дихателна техника са от основно значение за получаване на позитивните ефекти от работата с дъха. Разбира се, психологът спазва пълна и постоянна конфиденциалност за всяка информация, която излиза от клиента по време на работа, както и самия факт за потърсена психологическа помощ от дадения човек.

Също като при процеса на извличане на ценното розово масло, когато практикуваме дихателните практики на WoodRose, извличаме есенцията на любовта, и трансформираме себе си от дуално същество със силни емоции, в личност с божествена красота. Така че името WoodRose символизира обединяването и разцъфтяването на уханието на лобовта.

Какво се случва в една стандартна дихателна  сесия?

Дишането е органичен, самоконтролиращ се процес. По тази причина изживяването всеки път е различно. Може да бъде психическо, емоционално, ментално и/или духовно пътуване или комбинация, в зависимост от индивидуалните психологически особености и проблеми на човек. Дихателните сесии по системата WoodRose са много интензивни и се провеждат единствено под мое наблюдение.

Изживяванията могат да включват общо 4 аспекта:

Психически

 • промяна на телесната температура (усещане за мокро, топло или много студено)
 • различни изтръпвания, гъделичкане, 

Емоционални

 • освобождаване/осъзнаване на подтиснати емоции, 
 • осъзнаване на заседнали емоции в тялото.
 • осъзнаване причини за тъга, агресия, ситуации, които е подтиснал клиентът.

Ментални

 • Спомени за минали събития, ранно детство.
 • Минали връзки и хора. 
 • Осъзнаване на ограничения, решения, вярвания, разбиране как да се променят.
 • Осъзнаване на мисловни или поведенчески модели, 

Духовни

 • Спомени от миналото.
 • Дълбока релаксация и усещане за блаженство.
 • Усещане на центрираност и връзка със себе си и света.
 • Абсолютно спокойствие.
 • Катарзис.

Понякога ефектите от дихателните практики могат да бъдат плашещи, неразбираеми, притеснителни. Дишането само по себе си не може да ви навреди, но има определени дихателни техники, които НЕ ТРЯБВА да се практикуват самостоятелно, заради възможността да се навлезе твърде дълбоко и да се изгуби връзка с околния свят (изпадане в транс, например), при което човек може да се нарани без да го осъзнава. Консултацията с експерт ще ви спести много притеснения. Той ще ви предложи дихателни техники, съобразени с вашите психо-физически особености, желания, възраст, заболявания, физически възможности и свободно време. 

❧ Какво е WoodRose breathwork?
 • Woodrose (или позната на български език като Българското Дишане) е дихателна система, разработена на базата на пневмокатарзис и се практикува успешно в България от 2002 година. Тя е базирана на дългогодишния ми опит и познания по психология, преживелищни методи на терапия и традиционна вербална психотерапия и мистичните учения от школи на Изток, в които съм се обучавал. Woodrose е комбинацията от дихателни практики, която съм създал в резултат от над 15 годишно търсене. Една част от техниките са ми дадени от различни майстори в различни традиции. Друга част от техниките пък съм открил в медитация съм ги подбрал за плавен преход към постигане на просветлено състояние на съзнанието в края на сесията. В този смисъл, психологически, емоционален проблем може да се реши за един или няколко сеанса, в зависимост от личните особености. Известно е, че всеки емоционален проблем води до физически дискомфорт, или още по-лошо  – до физическо заболяване. Вярвам, че най-важното е, човек да достигне колкото се може по-високо ниво на съзнанието. Да види проблема си от страни, да го преживее през една нова позиция на съзнанието. 

  Какво представлява WoodRose Breathwork?

  1. WoodRose Breathwork използва идеята зa съзнателно, свързано, непрекъснато, кръгово, ритмично, дишане, което се прави по указанията ми, и което има особености според специфичните цели, за които се прилага, и според здравословното състояние на клиента. 
  2. Дихателната практика WoodRose е разработена и съобразена с научните изследвания, включва практики доказали своята ефективност през вековете.
  3. WoodRose е гъвкав и универсален метод за оптимална и дълбоко вътрешна работа. Той използва максималните лечебни възможности на необичайните състояния на съзнанието. 
  4. WoodRose Breathwork се основава на трансперсоналният подход и неговите изследвания на съзнанието, на Интегралната психология, на Телесно ориентираната психология. 
  5. Системата Woodrose breathwork комбинира в себе си възможно най-мощните, ефективни и бързи техники, през които съм преминал.
  6. Работа с дишането – директна или индиректна (пранаяма, йогистка бастрика, будистки „огнен дъх”, суфийско дишане, кетджак от остров Бали, гърленото дишане).
  7. Звукови технологии (биене на барабан, хлопане, използване на пръчки, звънци и гонгове, музика, пеене, мантри, диджериду).
  8. Танцуване и други форми на движение (силно въртене при дервишите, хата йога, ци гун).

 

 • Защо кръстих дихателната си система по този начин?

Реших че WoodRose (буквално wood-дърво, rose-роза) е много подходящо име за системата ми, защото носи в себе си едно дълбоко и многопластово послание, точно като дървесната роза. От една страна дървото буквално обединява всички природни стихии, то въплъщава съюза между земята (в която впива корените си и от която се храни), водата  (която всмуква и отделя), въздуха (в който протяга листата си) и огъня на слънцето (под който расте и ражда своите плодове). Също така е и символ на многообразието в единство със своите многобройни клони, които излизат от един корен и отново се връщат в едното – семето от плода на клоните, от което ще се роди ново дърво.

От друга страна розата е символ на любовта, българската роза има силен аромат и от нея се получава розово масло с най-доброто качество. Розата е символ на божесвената красота и в същото време е защитена от острите си бодли. Още от дълбока древност Розата се свързва с мистиката и упътването на душата. Египет, Индия, Персия, Рим имат редица легенди за свещеното петолистно цвете. Дори в Германия се е позволявало откъсване на розов цвят единствено в петък – денят, посветен на богинята на небето.  Но най-известната употреба на това цвете е в преносен и съвсем в буквален смисъл – като ориентир за посока. Векове наред символът на розата се свързвал с картите. Розата на компаса е рисувана на почти всяка карта. Първоначално известна като „роза на ветровете“, тя указвала тридесет и двата вятъра, духащи от посоките на осемте основни ветрове, осемте полуветрове и шестнадесетте четвъртветрове. Когато се впишели в кръг, тези тридесет и две точки на компаса идеално съответствали на тридесет и двете венчелистчета на роза.

И така, ветровете на розата задухаха още през 1999г. Няколко години по-късно вече бях поел по пътя на розата и след посещението ми в Бали направих връзка между методите и ефектът от практикуването на моята техника. Самото практикуване води до специфично състояние на съзнанието, което се описва по различни начини: някъде го наричат връзка със себе си, други го обясняват като пълна осъзнатост за тук и сега, трети споделят, че усещат връзката със света около тях и имат кристална яснота в съзнанието си, а за други това е просто състояние без мисли. Но, независимо как човек го разпознава за себе си, то в крайна сметка води човек до неговият истински пристан и заслон, до спокойствието и разбирането за ситуациите в живота му, до среща с него самия, без маски, дава възможност да изживееш Директно отговора на най-фундаменталните въпроси “Кой съм Аз?”, “Какво съм Аз?”

❧ Как помага WoodRose breathwork?

Чрез Woodrose breathwork /Българското Дишане/ вие активирате естествени изцелителни процеси в тялото и психиката си, които водят до следните ефекти:

 • Намалите стреса и вътрешното напрежение;
 • Повишите енергията в тялото си;
 • Разрешите конкретен житейски проблем;
 • Осъзнаете ограничаващи мисловни  модели;
 • Повишите усещането за лекота и щастие в ежедневието си;
 • Разблокирате най-различни физически блокажи в тялото си;
 • Намерите повече удовлетворение в живота и отношенията си;
 • Активирате природната способност на организма да изчисти съзнанието от натрупалите се в него негативни мисловни модели и автоматизирани негативни емоционални реакции; 
 • Постигнете усещане за лекота и удовлетвореност;
 • Стимулирате организма си да разкрие природната си способност да изчисти себе си;
 • Насищане клетките с кислород, което води до отделяне на токсините от тялото и засилване на имунната система;
 • Създаване на връзка между мисли, чувства и тяло, което реално е състоянието на единството; 
 • Пребиваването в него връща човек към неговата истинска същност и природа;
 • Може да достигне до състояние на катарзис, при което настъпват различни трансцедентни  изживявания с пречистващ характер;
 • Може да се стигне до осъзнаване на различни истини в живота на човек – напр. кое е необходимо да пусне от живота си, кое е истински важно за него и т.н;
 • Клиентът може да си спомни отдавна подтиснати спомени и чувства, от които да се освободи или да го насочат в настоящия момент.
 • Техниката на WoodRose ще ти даде възможност да изживееш Директно отговора на въпросите “Кой съм Аз?”, “Какво съм Аз?”

 

❧ Колко дихателни сесии ще са ми необходими, за да има ефект?

Всеки човек е различна вселена. Също така няма шаблон, по който да се работи – зависи какви са целите ви, колко дълбоки са причините, предизвикали проблема, колко дълго са действали в живота ви, дали тези причини не обслужват други обстоятелства, с които не искате да се разделите, но най-вече колко усилия сте готови да инвестирате за промяната. Преди да дойдете при мен ви моля да се запитате – готови ли сте за истинска промяна? Защото не аз, а вие самите сте отговорни за изборите и действията си и когато настъпи моментът Вие ще трябва да се промените. Аз не мога да го направя вместо вас! 

Понякога една-две срещи може да са достатъчни да усвоите техниките след което да ги прилагате сами и да се справяте отлично. В други случаи се разкрива допълнителна необходимост от последващо консултиране. Често се случва човек да постигне успех в първите крачки от промяната и да спре да изгражда новият си живот, след което отново да се върне в изходна позиция, затова е важно да има търпение и постоянство. 

❧ Трябва ли да нося нещо със себе си за дихателната сесия?
 • Първо и основно правило на всички дихателни практики е да сте с удобни и топли дрехи (тъй като е възможно по време на дишане да се изживее усещане за студ). Вземете дрехи, които не ви стягат, позволяват свободно движение във всички посоки, от мека и приятна материя. Оставете и всички излишни бижута, часовници, колани – няма да са ви необходими при срещата със себе си :);
 • Препоръчително е фокусът да бъде насочен на вътре, към самия практикуващ, по тази причина осигурявам маски за очи, но ако имате ваша лична, вземете я;
 • Шалте в случаите, когато се практикува извън кабинета ми (в него разполагам с професионална изолация и не е необходимо да носите нищо);
 • Одеяло /или спален чувал/, отново само в случаите, когато се практикува извън кабинета ми;
 • Шише с вода;
❧ Искам да доведа някой със себе си, може ли?

За максимална ефективност е препоръчително на дихателната сесия да присъстват единствено и само участниците в нея. Ако вашите приятели ще участват – разбира се! Ако обаче искат само да гледат, отговорът ми е НЕ, не е добра идея.

Практиката ми категорично показва, че ако има страничен човек по време на работа, той влияе силно на процеса по негативен начин, клиентът не може да се съсредоточи и отпусне качествено. Ако имате близък приятел, който искате да дойде с вас за подкрепа, нека ви придружи до вратата, а след срещата ни може да споделите всичко, което искате. Ако имате проблем и не можете да стоите/излизате сами от вкъщи, нека придружител ви доведе и остави в кабинета, а след края на часа да ви забере. В крайна сметка, работата с психолог е време, което вие подарявате сами на себе си, за да се изправите пред най-съкровените си страхове, мечти и проблеми. Това е време, което е само и единствено за вас. Дайте си шанс за пълно потапяне в процеса на психологичната работа, а после може да бъдете с приятелите и близките си колкото искате. 

ЩАСТИЕ, ИМА ХИЛЯДИ НАЧИНИ ДА ГО ПОСТИГНЕШ

Няма за кога да отлагаш!

Провери свободните часове в календара и направи Бърза & Лесна резервация

Вземи повече от живота!