F.A.Q.

Често Задавани Въпроси

 • Кога 
 • Как 
 • и за Какво е добре човек да се консултира с психолог? 
Обща информация

Консултирането е вид психологическа помощ и подкрепа, която е подходяща за всеки човек, който усеща, че има проблем или ситуация в живота му, която се повтаря или не може да преодолее сам. Консултацията със специалист дава възможност на човек да преодолее ежедневни и житейски проблеми от психологически характер, да намери подкрепа, да се справи с негативното емоционално напрежение, силни негативни емоции, неподходящи избори на партньор (насилник и т.н.), загуба на близък човек, да възстанови душевното си равновесие. В хода на консултирането човек получава един по-широк поглед върху ситуацията, създава се възможност да прецени своята роля в нея, да обмисли всички възможни варианти, да намери най-добрия изход от положението, да подобри самооценката си и да разшири своите възможности.

Само болни хора и психари ли посещават психолог?

НЕ, психологическата подкрепа няма нищо общо с болести и лекари.

Всеки човек в някакъв момент от живота си има нужда от странична опора. Всеки се сблъсква с житейски трудности, но не всеки успява да ги преодолее. За едни хора е по-трудно, отколкото за други. Съществува и страхът от слабостите ни. В нашата култура той е често срещан. Работата на психолога е да подкрепи човек в разрешаването на житейски ситуации, без да се намесва пряко. Да даде подходящи инструменти за дадения тип човек, за да може той сам да върви напред и да живее един по-спокоен и балансиран живот. Освен това, повечето хора, които имат психична болест, не търсят консултиране. А има и много хора, които се самодиагностицират, без да са квалифицирани. Те решават, че знаят какво им има, въпреки че това не е така 🙂 

Ако търсите тази услуга означава, че се грижите за себе си, че търсите подкрепа от специалист и искате да промените нещо във вашия живот. Посещаването на психолог не говори за психичен проблем.

Има толкова много психолози, консултанти и терапевти как да си избера най-добрия специалист?

Как да разбера кой е добър и кой не става?  

За съжаление има много хора, които слагат пред името си „доктор“ или „терапевт“ без реално да са обучени и добри специалисти. Вече притежанието на диплома не е гаранция за професионализма на човек. По тази причина добър вариант е да посещавате препоръчани от приятели и познати експерти. Но, най-добре е да правите сами за себе си проверка – отидете и вижте за себе си. Обърнете внимание на това как се чувствате по време на посещението, какво се случва след посещението. Обикновено до три срещи човек вече знае дали този психолог е подходящ за него или по някаква причина не си допадат. Имайте предвид, че ако не се чувствате съвсем добре по време на сесията, това може да се дължи на ситуацията, която обсъждате и която ви тежи. 

Добри индикатори за това дали е добре да продължавате с посещенията при психолога са: 

 • Добрият специалист ще ви приема такива, каквито сте, той НИКОГА няма да ви вменява чувство за вина, да ви обижда или да ви притиска. Ако психологът е добър професионалист, той уважава личността ви такава, каквато е. Психологът знае, че всички качества, които притежавате, са резултат от определени обстоятелства в живота ви. Той ви приема без осъждане неговата роля е да осигури обстановка, в която да се чувствате приети и разбрани. Интересен парадокс е, че когато човек започне да се прием, започва и да се променя 🙂   
 • Добрият специалист няма да ви гони след изтичането на последната платена минута, няма да взема парите ви предварително за 10 срещи (ваше право е да решите, че не искате да го посещавате след 1, 2 или 3 тата среща. А редовността на срещите ви няма как да става на сила. Ако вие търсите помощ, логично е сами да сте посветени на развитието си и да ходите редовно, но не е нормално това да бъде изискване на психолога), 
 • Един специалист никога няма да ви насилва да прекъсвате връзки с хора от обкръжението ви, независимо каква е ситуацията в живота ви. Идеята за посещаване на психолог е сами да намерите ресурси да се справите със ситуациите в живота си, да ги отработите САМИ, когато ВИЕ се почувствате готови.
 • Имайте предвид, че Вие сте тези, които поставят границите. Психологът трябва да уважава мнението на клиента си и не трябва да отива по-далеч от мястото, където клиента е готов да сподели/да го допусне.
 • НО, има и нещо друго – ако вече сте опитали с няколко човека, помислете си дали има нещо друго, което ви пречи да продължите работата!
Каква е разликата между Психолог, Психиатър и Психотерапевт?

И трите специалиста имат отношение към здравето на човека, но са с различна професионална подготовка и съответно работят по различен начин.

Психиатър
Психиатрията е медицинска наука за психичните разстройства и тяхното диагностициране, лечение и превенция. Психиатрите са лекари и следват медицинския модел. Те разглеждат промените в психиката, тяхното протичане и повлияването им със законите на биологията и химичните процеси в тялото ни, затова лечението при тях се извършва с лекарства. Те могат да поставят медицинска диагноза и да предписват лекарства на пациентите си. Може да препоръчат на пациентите си да посещават психолог, но обикновено само предписват лекарства, без да работят с личността, емоциите и мислите на клиента.

Психолог
Психолозите нямат медицинско образование (не са лекари) и не третират психичното страдание чрез медикаменти. Психолозите са хора, които успешно са завършили академична специалност «Психология». Използвайки различни тестове, психологически техники за разговор, анализ и психологично консултиране, те могат да направят оценка за различни поведенчески и личностови характеристики и отклонения. Работят през консултации. Консултирането е фокусирано върху специфична тема или проблем, като тревожност, натрапливи мисли, паник атаки, смърт на близък човек, травма (емоционална), управление на стреса, управление на времето, справяне с конфликтни ситуации в ежедневието, ниско самочувствие и т.н.. Фокусът може да е върху разрешаване на проблема или усвояване на специфични техники и стратегии за справяне. Изследват се особеностите на личността, за да се постигне себеосъзнатост. Възможно е, ако консултантът прецени, да препоръча на клиента да се обърне към психиатър за съпровождащо медицинско лечение.В случай, че това е необходимо, психологът може да насочи за консултация с психиатър, на който има доверие. 

Психотерапевт
Те са психолози, преминали през допълнително специализирано обучение в конкретна психотерапевтична школа. Много често психиатрите и психолозите са и психотерапевти, ако са придобили допълнителна квалификация в различни направления (Съществуват различни психотерапевтични методи: психоанализа, психоаналитична психотерапия, когнитивно-поведенческа, краткосрочна терапия, психодрама, позитивна терапия, фамилна терапия и др.). Различните школи в психотерапията разглеждат по различен начин причините, които пораждат проблемите, затова и подхождат по доста различен начин към тях. Психотерапевтите работят строго в конкретните рамки на своята парадигма. 

Не знам какъв ми е проблемът / не зная с какво да започна /кое е най-големият ми проблем.

Може да се случи така, че да имате усещане, че всичко не ви е наред или пък обратно – на външен план всичко да изглежда добре, но да не се чувствате съвсем добре, да изпадате в депресивни състояния, да имате тревожни мисли, да сте загубили съня си или да не може да се радвате на живота. Апатията не е състояние за пренебрегване, както и неудовлетворението.

Въпреки че психологът не чете мисли, той ще ви предостави буквално една ПОЧИВКА – емоционално, психическо и физическо отпускане, разтоварване, излизане от „схемата“, възможност да спрете и да погледнете с различни очи на себе си и всичко, което ви се случва. Ще имате една защитена среда, в която да търсите спокойно източника на недоволство и решението за него. Не е задължително да имате значителен психичен проблем, за да се обърнете към психолог. Понякога това наистина е така, но целта на психологичната работа може да бъде да откриете и развиете креативността и силните си страни, да засилвате връзката със себе си и т.н… Дори професионалните атлети, постигнали невероятни победи, имат треньори, които ги насочват, за да развият още повече потенциала си.

%

Успеваемост

Брой индивидуални клиенти

Успешни истории

Психологическа Консултация

Как става записването на час за консултация?

За най-голямо удобство, запазването на час за консултация се прави през календара на този сайт:

 1. Отиваш на КАЛЕНДАР
 2. Избираш удобен ден и час,
 3. Виждаш в календара моите свободни часове и
 4. Следваш няколко лесни стъпки за заяваване на резервация
 5. За да се финализира резервацията и да запазиш желания час за среща, трябва да заплатиш предварително за срещата ни. В противен случай заявеният час ще бъде анулиран. 
 6. Всички детайли за разплащане се появяват на екрана след финализиране на резервацията. Ще получиш и автоматичен мейл със същата информация, който е възможно да пристигне във Входяща поща или в Спам.

Ако по някаква причина не може да направиш резервацията по този начин, звънни или ми пиши на мейл. ако не вдигам, имай предвид, че не мога да отговоря по време на работа. 

Кога, как и колко плащам?
  1. След запазване на час през Календара на настоящия сайт се отваря страница с подробна информация за различните опции за плащане. Същата информация се изпраща и до имейла, с който си се регистрирал. Ако не е във Входяща поща, провери папка Спам. Може да заплатиш по най-удобния за теб начин: 
  2. Имаш 24 часа за плащане на резервирания час. В противен случай резервацията ще бъде изтрита автоматично.
  3. Цената е посочена в настоящия сайт, страница Календар, както и в страницата за плащане, която се появява след завършване на резервацията.
  4.  Заплаща се в български лева.
  5. Заплащаш предварително и в пълен размер на сумата за всички видове консултации, по най-удобния за теб начин.
  6. Парите трябва да са пристигнали по сметката 24 часа след създаване на резервацията в сайта, в противен случай резервацията се изтрива автоматично.
  7. Резервации се създават единствено и само през Календара
  8. Ако клиентът е заплатил, но е възпрепятстван, трябва да се обади възможно най-рано за промяна на часа. Не по-късно от 24 часа. Сумата за консултацията не се връща, а остава за следващата насрочена среща.
  9. Ако има основателна причина за отлагане с предизвестие по-малко от 24 часа, сумата за консултацията не се връща, а остава за следващата насрочена среща.
  10. Ако клиентът не предупреди за отлагане/отменяне на насрочена консултация и/или няма основателни причини, консултацията се счита за проведена, а сумата за консултацията остава като компенсация за потърпевшата страна.
Необходимо ли е да нося нещо?
 • За консултациите – не, просто бъдете на време, защото графикът често е натоварен;
 • За събитията – нуждаете се от свободни и удобни дрехи, които да не ви стягат, шише вода и време (да не се налага да звъните или да приемате обаждане по време на занятията). Ако не сме в нашата зала в София, възможно да се наложи да вземете постелка и/или одеяло, но това винаги се комуникира предварително с всички участници.
Какво представлява една консултация?
 • Консултациите се извършват в рамките на предварително договорен брой срещи (в зависимост от заявката и индивидуалната нужда на клиента), всяка от които с продължителност от 60 минути.
 • Срещите се провеждат само след предварително договаряне на ден и начален час.
 • Всяка среща започва най-късно до 15 минути след уговорения начален час.
 • Прилага се правилото: една среща – един проблем.
 • Мястото на срещата се уточнява по време на резервирането на час (то може да бъде онлайн – по скайп, или лично, в кабинета, адресът на който е посочен в настоящия сайт)

В рамките на срещата клиентът споделя проблема, отговаря на доуточняващи въпроси и разисква казуса с психолога. Важно е клиентът да е напълно искрен и отворен към нови предложения и прилагане на предложените от психолога техники и упражнения. Често разговорът изглежда обикновен за клиента, но психологът е обучен в задаване на правилните въпроси, в преструктуриране на ума и приоритетите, в откриване на корените на проблема, затова е важно активното участие и откритост от страна на клиента. Като, разбира се, психологът спазва пълна и постоянна конфиденциалност за всяка информация, която научава от своя клиент, както и самия факт за потърсена психологическа помощ от дадения човек.

Колко сесии ще са ми необходими, за да има ефект?

Всеки човек е различна вселена. Също така няма шаблон, по който да се работи – зависи какви са целите ви, колко дълбоки са причините, предизвикали проблема, колко дълго са действали в живота ви, дали тези причини не обслужват други обстоятелства, с които не искате да се разделите, но най-вече колко усилия сте готови да инвестирате за промяната. Преди да дойдете при мен ви моля да се запитате – готови ли сте за истинска промяна? Защото не аз, а вие самите сте отговорни за изборите и действията си и когато настъпи моментът Вие ще трябва да се промените. Аз не мога да го направя вместо вас! 

Понякога една-две сесии може да са достатъчни, в други консултирането може да продължи месеци. Често се случва човек да постигне успех в първите крачки от промяната и да спре да изгражда новият си живот, след което отново да се върне в изходна позиция, затова е важно да има търпение и постоянство. 

Какви техники и методи използвате в работата си?

Използвам различни  терапевтични подходи (психологически), съчетани с множество източни методи, до които лично съм се докосвал през годините. Комбинирам различни интерактивни подходи и в крайна сметка ми е трудно да ви дам шаблонен отговор. Минал съм през много психологически школи и направления, както се вижда от автобиографията ми. Но, аз самият не се определям към нито едно строго рамкирано психологическо направление, защото не мога да сложа никой в рамка и в едно измерение. Опитът ми е доказал, че всеки човек е различна вселена. По тази причина аз няма шаблон, по който да работя. Когато седнете пред мен, когато преценя какъв тип ум, емоции и предпочитания имате, тогава мога да предложа техники от моя арсенал, в зависимост и от целите ви, колко дълбоки са причините, предизвикали проблема, колко дълго са действали в живота ви, колко усилия искате да положите, за да се промени ситуацията. Затова моята работа е 100% индивидуален подход, без органиченията на парадигмите.

Хипноза и Хипнотерапия

Приятели, обърнете внимание, че според Закона за народното здраве, в България право да работят с хипноза имат САМО специално подготвенипсихолози лекари и стоматолози. Повече може да прочетете в Държавен вестник, бр. 88, 6 ноем. 1973, чл. 31, както и инструкция Nо. 5 (Държавен вестник, бр. 19, 7 март 1975, изм. бр. 35, 6 май 1975).

Искам да доведа някой със себе си

За максимална ефективност е препоръчително психологическата консултация да се извършва на 4 очи, освен ако не е семейна консултация или не се работи с малолетен.

Практиката ми категорично показва, че ако има страничен човек по време на работа, той влияе силно на клиента, прекъсва негативно целия процес на работа, клиентът не може да се съсредоточи и отпусне качествено. Ако имате близък приятел, който искате да дойде с вас за подкрепа, нека ви придружи до вратата, а след срещата ни може да споделите всичко, което искате. Ако имате проблем и не можете да стоите/излизате сами от вкъщи, нека придружител ви доведе и остави в кабинета, а след края на часа да ви забере. В крайна сметка, работата с психолог е време, което вие подарявате сами на себе си, за да се изправите пред най-съкровените си страхове, мечти и проблеми. Това е време, което е само и единствено за вас. Дайте си шанс за пълно потапяне в процеса на психологичната работа, а после може да бъдете с приятелите и близките си колкото искате. 

Консултантски договор за психологическа помощ

Използвайки настоящия сайт и правейки резервация за консултация, вие се съгласявате на условията за ползване на сайта и автоматично сключваме договор от разстояние за ползване на услугата „Психологическа консултация“. Той е напълно стандартен договор за тази услуга. С него може да се запознаете ТУК.

Дихателни практики

Какво е WoodRose breathwork - какво представлява?
 • Woodrose (или позната на български език като Българското Дишане) е дихателна система, разработена на базата на пневмокатарзис и се практикува успешно в България от 2002 година. Тя е базирана на дългогодишния ми опит и познания по психология, преживелищни методи на терапия и традиционна вербална психотерапия и мистичните учения от школи на Изток, в които съм се обучавал. Woodrose е комбинацията от дихателни практики, която съм създал в резултат от над 15 годишно търсене. Една част от техниките са ми дадени от различни майстори в различни традиции. Друга част от техниките пък съм открил в медитация съм ги подбрал за плавен преход към постигане на просветлено състояние на съзнанието в края на сесията. В този смисъл, психологически, емоционален проблем може да се реши за един или няколко сеанса, в зависимост от личните особености. Известно е, че всеки емоционален проблем води до физически дискомфорт, или още по-лошо  – до физическо заболяване. Вярвам, че най-важното е, човек да достигне колкото се може по-високо ниво на съзнанието. Да види проблема си от страни, да го преживее през една нова позиция на съзнанието. 

  Какво представлява WoodRose Breathwork?

  1. WoodRose Breathwork използва идеята зa съзнателно, свързано, непрекъснато, кръгово, ритмично, дишане, което се прави по указанията ми, и което има особености според специфичните цели, за които се прилага, и според здравословното състояние на клиента. 
  2. Дихателната практика WoodRose е разработена и съобразена с научните изследвания, включва практики доказали своята ефективност през вековете.
  3. WoodRose е гъвкав и универсален метод за оптимална и дълбоко вътрешна работа. Той използва максималните лечебни възможности на необичайните състояния на съзнанието. 
  4. WoodRose Breathwork се основава на трансперсоналният подход и неговите изследвания на съзнанието, на Интегралната психология, на Телесно ориентираната психология. 
  5. Системата Woodrose breathwork комбинира в себе си възможно най-мощните, ефективни и бързи техники, през които съм преминал.
  6. Работа с дишането – директна или индиректна (пранаяма, йогистка бастрика, будистки „огнен дъх”, суфийско дишане, кетджак от остров Бали, гърленото дишане).
  7. Звукови технологии (биене на барабан, хлопане, използване на пръчки, звънци и гонгове, музика, пеене, мантри, диджериду).
  8. Танцуване и други форми на движение (силно въртене при дервишите, хата йога, ци гун).

 

 • Защо кръстих дихателната си система по този начин?

Реших че WoodRose (буквално wood-дърво, rose-роза) е много подходящо име за системата ми, защото носи в себе си едно дълбоко и многопластово послание, точно като дървесната роза. От една страна дървото буквално обединява всички природни стихии, то въплъщава съюза между земята (в която впива корените си и от която се храни), водата  (която всмуква и отделя), въздуха (в който протяга листата си) и огъня на слънцето (под който расте и ражда своите плодове). Също така е и символ на многообразието в единство със своите многобройни клони, които излизат от един корен и отново се връщат в едното – семето от плода на клоните, от което ще се роди ново дърво.

От друга страна розата е символ на любовта, българската роза има силен аромат и от нея се получава розово масло с най-доброто качество. Розата е символ на божесвената красота и в същото време е защитена от острите си бодли. Още от дълбока древност Розата се свързва с мистиката и упътването на душата. Египет, Индия, Персия, Рим имат редица легенди за свещеното петолистно цвете. Дори в Германия се е позволявало откъсване на розов цвят единствено в петък – денят, посветен на богинята на небето.  Но най-известната употреба на това цвете е в преносен и съвсем в буквален смисъл – като ориентир за посока. Векове наред символът на розата се свързвал с картите. Розата на компаса е рисувана на почти всяка карта. Първоначално известна като „роза на ветровете“, тя указвала тридесет и двата вятъра, духащи от посоките на осемте основни ветрове, осемте полуветрове и шестнадесетте четвъртветрове. Когато се впишели в кръг, тези тридесет и две точки на компаса идеално съответствали на тридесет и двете венчелистчета на роза.

И така, ветровете на розата задухаха още през 1999г. Няколко години по-късно вече бях поел по пътя на розата и след посещението ми в Бали направих връзка между методите и ефектът от практикуването на моята техника. Самото практикуване води до специфично състояние на съзнанието, което се описва по различни начини: някъде го наричат връзка със себе си, други го обясняват като пълна осъзнатост за тук и сега, трети споделят, че усещат връзката със света около тях и имат кристална яснота в съзнанието си, а за други това е просто състояние без мисли. Но, независимо как човек го разпознава за себе си, то в крайна сметка води човек до неговият истински пристан и заслон, до спокойствието и разбирането за ситуациите в живота му, до среща с него самия, без маски, дава възможност да изживееш Директно отговора на най-фундаменталните въпроси “Кой съм Аз?”, “Какво съм Аз?”

Как помага WoodRose breathwork?

Чрез Woodrose breathwork /Българското Дишане/ вие активирате естествени изцелителни процеси в тялото и психиката си, които водят до следните ефекти:

 • Намалите стреса и вътрешното напрежение;
 • Повишите енергията в тялото си;
 • Разрешите конкретен житейски проблем;
 • Осъзнаете ограничаващи мисловни  модели;
 • Повишите усещането за лекота и щастие в ежедневието си;
 • Разблокирате най-различни физически блокажи в тялото си;
 • Намерите повече удовлетворение в живота и отношенията си;
 • Активирате природната способност на организма да изчисти съзнанието от натрупалите се в него негативни мисловни модели и автоматизирани негативни емоционални реакции; 
 • Постигнете усещане за лекота и удовлетвореност;
 • Стимулирате организма си да разкрие природната си способност да изчисти себе си;
 • Насищане клетките с кислород, което води до отделяне на токсините от тялото и засилване на имунната система;
 • Създаване на връзка между мисли, чувства и тяло, което реално е състоянието на единството; 
 • Пребиваването в него връща човек към неговата истинска същност и природа;
 • Може да достигне до състояние на катарзис, при което настъпват различни трансцедентни  изживявания с пречистващ характер;
 • Може да се стигне до осъзнаване на различни истини в живота на човек – напр. кое е необходимо да пусне от живота си, кое е истински важно за него и т.н;
 • Клиентът може да си спомни отдавна подтиснати спомени и чувства, от които да се освободи или да го насочат в настоящия момент.
 • Техниката на WoodRose ще ти даде възможност да изживееш Директно отговора на въпросите “Кой съм Аз?”, “Какво съм Аз?”
Трябва ли да нося нещо със себе си за дихателната сесия?
 • Първо и основно правило на всички дихателни практики е да сте с удобни и топли дрехи (тъй като е възможно по време на дишане да се изживее усещане за студ). Вземете дрехи, които не ви стягат, позволяват свободно движение във всички посоки, от мека и приятна материя. Оставете и всички излишни бижута, часовници, колани – няма да са ви необходими при срещата със себе си :);
 • Препоръчително е фокусът да бъде насочен на вътре, към самия практикуващ, по тази причина осигурявам маски за очи, но ако имате ваша лична, вземете я;
 • Шалте в случаите, когато се практикува извън кабинета ми (в него разполагам с професионална изолация и не е необходимо да носите нищо);
 • Одеяло /или спален чувал/, отново само в случаите, когато се практикува извън кабинета ми;
 • Шише с вода никога не е излишно;
Защо се занимавате с един напълно нормален и скучен процес като ДИШАНЕ?

Често, когато човек е под напрежение, губи работоспособността си, настроението, а самочувствието му спада. Практика, която успешно балансира нервно-психологическото състояние, е  дишането. Може би звучи странно, защото сме свикнали да го възприемаме като даденост – нещо, което се случва рефлективно, без да се замисляме. Всъщност контролът върху работата на белите дробове и диафрагмата може да е контрол и върху емоционалното състояние. 

Какво се случва в една дихателна сесия обикновено?

Дишането е органичен, самоконтролиращ се процес. По тази причина изживяването всеки път е различно. Може да бъде психическо, емоционално, ментално и/или духовни пътуване или комбинация. Тези изживявания включват:

Психически

 • промяна на телесната температура (усещане за мокро, топло или много студено)
 • различни изтръпвания, гъделичкане, 

Емоционални

 • освобождаване/осъзнаване на подтиснати емоции, 
 • осъзнаване на заседнали емоции в тялото.
 • осъзнаване причини за тъга, агресия, ситуации, които е подтиснал клиентът.

Ментални

 • Спомени за минали събития, ранно детство.
 • Минали връзки и хора. 
 • Осъзнаване на ограничения, решения, вярвания, разбиране как да се променят.
 • Осъзнаване на мисловни или поведенчески модели, 

Духовни

 • Спомени от миналото.
 • Дълбока релаксация и усещане за блаженство.
 • Усещане на центрираност и връзка със себе си и света.
 • Абсолютно спокойствие.
 • Катарзис.
Винаги ли работи техниката за дишането или пък срещите с вас? Ще има ли ефект със сигурност, ако дойда?

Дишането е най-естественото нещо за тялото ни, то неизменно работи. Винаги! 
Има доказана пряка зависимост между промяната на емоциите и промяната в дихателния модел. Доказана е взаимовръзката между телесните болки и дишането. Може по време на дишането да ви стане тежко, да ви се плаче, да искате истерично да се смеете, да ви боли ръката. НО ако пуснете всичко да излезе от вас на свобода, вие ще си тръгнете много леки и свежи. В крайна сметка, вие идвате, за да се освободите. Достатъчно дълго потискате всичко в ежедневието. Относно ефектът след срещата ни – ваша лична отговорност е как избирате да постъпвате в живота си, аз мога да ви подкрепям, насочвам и давам работещи техники, но ако вие сами избирате да не ги правите, мисля че никой(освен вас самия) не разполага с магическа пръчица, която да ви промени!

Какво означава Хипервентилация?

Щом си тук, значи искаш да се погрижиш за себе си

Направи първата крачка към промяната сега

Описание според МКБ на по-често срещаните проблеми сред клиентите ми 

Международна класификация на болестите
(общоприета класификация за кодиране медицински диагнози разработена от Световната здравна организация.)

Тревожност

Безпокойство, нервност, загриженост, напрегнатост, страх пораждащи се, като нормална реакция в ежедневието в отговор на стресови стимули (като нова работа, предстоящ изпит). Тревожността може да бъде симптом на широка гама от медицински и психични заболявания. Симптомите на безпокойство могат да бъдат от леки до тежки. По-леките включват слабо повишение на сърдечната честота и увеличена бдителност. По-тежките – сериозна паника, сърцебиене, болка и стягане в гърдите, недостиг на въздух.

Тревожността може да се дължи на:

Психични и поведенчески разстройства – паническо разстройство, фобии (агорафобия), обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматичен стрес, тревожно разстройство, генерализирано тревожно разстройство, шизофрения, депресия, деменция, параноя, хипохондрия, постконтузионен синдром, соматоформни разстройства, дисоциативни разстройства (хистерии), мания, следродилна депресия, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол, опиоиди и други стимуланти, биполярно разстройство, рецидивиращо депресивно разстройство, остра стресова реакция, анорексия, булимия, сексуална дисфункция, непредизвикана от органично разстройство, нарушение на активността и вниманието . Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата – Базедова болест (Graves’ disease), хипергликемия, хипогликемия, феохромоцитом, дисфункция на щитовидната и паращитовидните жлези, болест на Уилсън, карциноиден синдром, хипертиреоидизъм, синдром на поликистоза на яйчниците. Симптоми, признаци и отклонения от нормата – шок. Болести на органите на кръвообращението – стенокардия, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, сърдечна аритмия, хипертония, белодробна емболия. Болести на дихателната система – дихателна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), остра дихателна недостатъчност, астма, астматичен статус. Новообразувания – мозъчен тумор.
Болести на нервната система – енцефалит, множествена склероза, хорея на Хънтингтън, сънна апнея, болест на Паркинсон (Parkinson’s disease), болест на Алцхаймер (Alzheimer’s disease), безсъние, повишена сънливост (хиперсомния). Инфекциозни и паразитни болести – невросифилис, бруцелоза, инфекциозна мононуклеоза, бяс. Болести на храносмилателната система – улцерозен колит, болест на Крон (Crohn’s disease). Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан – нодозен полиартериит, ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус.Болести на пикочо-половата система – синдром на предменструално напрежение, нарушения на менопаузата.

Външни причини за заболеваемост и смъртност – злоупотреба с медикаменти – антидепресанти, орални контрацептиви.

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

 • Безпокойствие (тревожност)
 • Безпокойствие в самолетите
 • Безпокойство / напрежение
 • Безпокойство / стрес
 • Безпокойство в коли
 • Безпокойство относно външния вид
 • Безпокойство свързано с партньора
 • Екстремна тревога
 • Ирационална тревожност
 • Прекомерна загриженост за бебето
 • Прекомерна тревожност
 • Притеснение
 • Силно усещане за тревожност
 • Симптоми на безпокойство в социална среда
 • Симптоми на тревожност
 • Съзнаване, че тревожността е неподходяща
 • Тревога
 • Тревожни мисли (безпокойство)
 • Тревожно усещане
 • Тревожност в затворени помещения
 • Тревожност водеща до по-често хранене
 • Тревожност, свързана с излизане на сцена
 • Тревожност-невроза

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ ТРЕВОЖНОСТ
Агорафобия
Адисонова криза
Анафилактичен шок, неуточнен
Аневризма и дисекация на аортата
Аневризма на абдоминалната аорта без споменаване на руптура
Аневризма на абдоминалната аорта с руптура

Тревожна (избягваща контакти) личност

Тези личности са пасивни, зависими и впечатлителни. Особено тревожни са в непозната среда, където се чувстват несигурни. Настроението им се променя, стават астенични и затворени. Трудно се адаптират в колектив, нуждаят се от сигурност и закрила. Индивиди с тревожна [избягваща контакти] личност са подчиняеми, пасивни, зависими и впечатлителни. Особено тревожни и притеснителни са в непозната среда, където се чувстват непълноценни и несигурни. Повишената им сензитивност ги прави уязвими при психотравмени ситуации. Настроението им се променя, стават астенични и затворени. Изпитват страх, че останалите ги избягват, нуждаят се от сигурност и закрила. Често проявяват склонност към натрапливости – съмнения или фобии. Трудно се адаптират в колектив, поради ограничените си контакти с тесен кръг от хора. В подобни ситуации се засилва собствената им непълноценност.

Подобно на повечето личностови разстройства, точните причини за възникване на тревожна [избягваща контакти] личност са неизвестни. Появата на разстройството може да бъде благоприятствана от някои рискови фактори, като генетична предиспозиция, сремжлив тип личност, отхвърляне в детството и други.
Клиничната картина на тревожна [избягваща контакти] личност се характеризира със свръхчувствителност към отхвърляне, самоналожена социална изолация, екстремна срамежливост или безпокойство в социални ситуации, чувство на неадекватност, много ниско самочувствие, недоверие към околните, неспособност за справяне с професионалните задължения, използване на фантазията като форма на бягство от действителността и други. (Източник: MKB F60.6) 

Нарцистична личност

Отличават се с повишена себеоценка, почти фантастна и нелогична убеденост за високи успехи във всяко начинание, за висока интелигентност и слава. Липсва самокритичност и е налице безразличие към критичността на околните. Често са амбициозни и жадуват за признание и внимание от останалите, но не им отговарят със същото. Взаимоотношенията с другите са нетрайни и крехки. Те създават конфликти, поради несъобразяване с конвенционалните норми на поведение. Не са в състояние да проявят емпатия, но могат да симулират симпатия, когато е необходимо, за постигане на своите себични интереси.
 
Клиничната картина на нарцистична личност включва следните няколко симптома:
 

 • реагиране към критика с ярост, срам или унижение;
 • възползване от другите за постигане на собствените цели;
 • преувеличаване на собствените постижения и таланти;
 • представи и фантазии за нереален успех, красота, сила, интелигентност или таланти;
 • изискване за постоянно внимание;
 • лесна проява на ревност;
 • обсебеност от самия себе си;
 • поставяне на непостижими цели и други.

 
В допълнение към тези симптоми могат да се наблюдават и арогантност, доминиране, показване на превъзходство и други. (Източник: МКБ F60.8)

Зависима личност

При зависима личност е налице безволие, подчиняемост и пасивност. Тези хора избягват да поемат отговорност, проявяват зависимост от останалите, търсят подкрепа от тях, поради своята безпомощност. Не са в състояние да вземат самостоятелни решения без подкрепата и съветите на околните, стават неспокойни и тревожни, ако се изискват от тях по-отговорни функции. Възприемат се като безпомощни и неиздръжливи. Избягват самотата, защото чувстват дискомфорт, ако нямат външна опора. Отстъпчиви са пред исканията на другите, нерешителни са, дълбоко страдат, ако се прекъсне важна за тях връзка. Към зависима личност спадат и астенична личност, неадекватна личност, пасивна личност, саморазрушителна личност. Причините за възникване на този тип разстройство на личността не са напълно изяснение, но някои рискови фактори, като генетична предразположеност, психически травми в детството, социалната среда и други, могат да окажат влияние върху вероятността от развитие на зависима личност.
(
Източник: MKB F60.7 )

Депресивен епизод

Това представлява състояние, което се характеризира с намалена енергия, понижено настроение и спад на активността.
Депресията е едно от най-разпространените заболявания на човечеството. Депресиите се увеличават с нарастване на възрастта. Сред населението над 65 години се съобщава честота между 25-30 %. Депресията се наблюдава два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.
За възникване на депресията съществуват предполагаеми етиологични и патогенетични фактори. Разнообразните етиологични и рискови фактори образуват широк етиологичен комплекс от мултифакториална генеза на това заболяване. Такива са генетичните фактори, биохимични фактори, хронобиологични промени, конституция, фактори на средата и други.
Депресивният синдром включва: болестно потиснато настроение (дистимия), забавен мисловен процес, понижена действена активност (хипобулия).
 
Потиснатото настроение и тъгата са основните и най-характерните прояви на заболяването. Болните се чувстват потиснати, с липса на желание за работа, склони са към песимизъм, стават затворени и чувстват безпричинна мъка и тъга. В много случаи болните изпитват и страх и необяснима тревожност. Те са безразлични и безчувствени към всичко, дори и към най-близките.
Понижената действена активност (хипобулия), се проявява с чувство на умора, несигурност и нерешителност. Движенията са забавени, мимиката е застинала с израз на тъга. При тежка депресия болните не могат да плачат. Характерно за депресията са честите въздишки.
 
Промени в мисловния процес – той е забавен, болният борави с малко думи. Тези болни много често изпитват депресивни налудности. Най-честото депресивно налудно изживяване е налудността за виновност.
Тези болни имат нарушения в съня, загуба на апетит, загуба на либидо и сексуални нарушения, главоболие и аменорея.
 
Клиничната картина на депресивен епизод се отличава с голямо разнообразие и води до многобройни разновидности:

 • класическа депресия- обикновено се среща в млада възраст и се характеризира с три основни симптоми – забавена мисловна дейност, дистимия и хипобулия. Липсват депресивни налудности.
 • налудна депресия- болните основно изпитват налудности за вина, греховност, обедняване.
 • потисната затормозена депресия- среща се по-често при жени в старческа възраст. Болните са потиснати, тъжни, апатични.
 • ажитирана депресия- заболяването се явява в напреднала възраст, по-често при жените. Болните са психомоторно неспокойни и тревожни. Суицидният риск при тези болни е висок.
 • атипични депресии- тук спадат маскираната депресия, хипохондричната депресия и натрапливата депресия.

Успехът на лечението зависи от това, в кой момент на фазата ще започне то. Ако лечението започне през първите три седмици, фазата може да се прекъсне. (Източник МКБ F32 )
 
СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ ДЕПРЕСИВЕН ЕПИЗОД

 • Чувство на изтощение
 • Симптоми на депресия
 • Промяна в настроението
 • Лека форма на депресия
 • Намален интерес към дейности носещи удоволствие
 • Глуповато мислене
 • Загуба на тегло
 • Загуба на апетит
 • Тревожност
 • Раздразнителност

 Към депресивен епизод, неуточнен спадат депресия и депресивно разстройство. Клиничната картина на депресивните разстройства се отличава с голямо разнообразие и води до многобройни разновидности.
 
Класическата депресия (проста депресия) се среща най-често в млада възраст и се представя от трите основни симптома: забавен мисловен поток, дистимия и хипобулия. Липсват депресивни налудности. Депресивните разстройства се характеризират не само с негативни мисли, настроения и поведение, но също така и от специфични промени във функциите на организма (например ядене, спане и сексуална активност). Един на всеки 10 души могат да изпитат депресия в даден етап от живота си. В един от 10 случая, депресията завършва фатално, в резултат на самоубийство.

Макар че има много социални, психологически и екологични рискови фактори за развитие на депресия, някои от тях са особено разпространени при единия пол, а други в определена възраст или етническа група. Не съществуват лабораторни тестове или образни изследвания за депресия. Поради това от съществено значение е ранната консултация със специалист, който да оцени тежестта на симптомите.

Видове депресивен епизод

При лек депресивен епизод обикновено са налице потиснато настроение и тъга, като основни и най-характерни прояви. Пациентът обикновено страда от изразените симптоми, но вероятно е в състояние да продължава да изпълнява дейностите си. Болните са потиснати, склонни са към песимизъм, затворени са, нямат положителни емоции.
 
Клиничната картина се допълва от безпричинна мъка и тъга. Виталната тъга се счита за един от основните депресивни симптоми. Най-общо депресивният епизод се характеризира с промени в настроението, забавен мисловен процес и хипобулия (понижена действена активност). Липсват депресивни налудности.
 
Диагнозата на заболяването не е трудна, когато клиничната картина се представя от типичната депресивна триада: разстройство в емоциите, волята и мисленето. Диференциална диагноза се прави с шизоафективно разстройство, депресивен ступор и друго. (Източник МКБ F32.0)

Към други депресивни епизоди спадат атипична депресия и единични епизоди на „маскирана“ депресия
Атипична депресия е вид депресия с някои специфични характеристики. Човек с класически тежка депресия има най-малко пет от следните девет симптоми:

 • тъга или потиснато настроение почти през целия ден или почти всеки ден;
 • загуба на удоволствие от неща, които преди са доставяли удоволствие;
 • значителна промяна в теглото (покачване или загуба на повече от 5% от теглото в рамките на един месец) или апетита;
 • безсъние или прекомерен сън почти всеки ден;
 • физическо неспокойствие или отпадналост;
 • умора или загуба на енергия;
 • чувство на безнадеждност, безполезност или прекомерна вина;
 • проблеми с концентрацията или вземане на решения;
 • повтарящи се мисли за смърт или самоубийство, опити за самоубийство.

 
По-принцип, хората с атипична депресия нямат толкова много от симптомите, колкото болните с класическа депресия биха имали. При тях се наблюдава тенденция за развиване на депресия в ранна възраст, най-често през юношеските години. Основната разлика между атипичната депресия и тежка депресия е реактивността на настроението. С други думи, човек страдащ от атипична депресия може да покаже подобряване на настроението, ако му се случи нещо позитивно. При тежка депресия, положителните събития не водят до промяна в настроението. Маскирана депресия (ларвирана депресия) е състояние, което се характеризира с наличието на сомато-вегетативните симптоми на преден в клиничната картина, а емоционалната потиснатост се извежда като симптом от телесните усещания. Соматичните оплаквания са полиморфни. (Източник МКБ F32.8)

 
Тежък депресивен епизод с психотични симптоми
Това е състояние, което се характеризира със силно изразени болестно потиснато настроение (дистимия), забавен мисловен процес и понижена действена активност (хипобулия). Суицидните мисли и действия са чести и обикновено са налице редица псевдосоматични симптоми. Към тези симптоми се прибавят и халюцинации, налудности, психомоторна забавеност или ступор, изразени в такава степен, че обичайната социална активност е невъзможна.
 
Към тежък депресивен епизод с психотични симптоми спадат единични епизоди на тежка депресия с психотични симптоми, психогенна депресивна психоза, психотична депресия и реактивна депресивна психоза. Психогенна депресивна психоза е разстройство, което включва симптомите на депресия и психоза.
 
Тежък депресивен епизод е налице, когато за период от най-малко 2 седмици са били налице потиснато настроение, загуба на интерес или удоволствие от почти всички дейности, значително и нежелателно наддаване на тегло или неговата загуба, безсъние или прекомерно спане, психомоторна възбуда, умора, загуба на енергия, повтарящи се мисли за смърт или суицидни мисли. Към тези симптоми се прибавят фалшиви вярвания (заблуди) и/или халюцинации (зрителни или слухови). Халюцинациите обикновено са временни и могат да включват гласове, които да обвиняват болния в различни провинения. Не е известно защо някои индивиди, с тежък депресивен епизод, развиват психотични прояви, но се предполага, че това се дължи на нарушена регулация на невротрансмитерните системи в мозъка. Невротрансмитерите, които участват в този процес са серотонин, допамин, норадреналин, ацетилхолин, гама-аминомаслена киселина и други.
 
При депресивно болните често се установяват депресивни налудности. Най-честото депресивно налудно изживяване е налудността за виновност. Пауперистични налудности (за обедняване) често се наблюдават в инволутивна и старческа възраст. Пациентите вярват, че са напълно обеднели, считат себе си и своите близки за обречени на нищета и ще трябва да умрат от глад. При наличие на хипохондрични налудности, болните са убедени, че страдат от неизличимо заболяване, за физическо страдание, за предстояща смърт. При нихилистичните налудности (синдром на Котар) болните са уверени, че вътрешните им органи не работят – стомахът е задръстен с храна, сърцето не бие, цялото е мъртво, по кръвоносните вече не тече кръв. Към депресивните налудности принадлежи и рядката ахасферова налудност с фантастно съдържание. Болните са убедени, че са осъдени на безсмъртие и вечни страдания подобно на „вечния евреин Ахасфер“ и никога няма да намерят спасение в смъртта. Религиозно болните изказват налудности за греховност, смятайки, че са допуснали грехове пред Бога. (Източник МКБ F32.3)

Към тежък депресивен епизод без психотични симптоми спадат депресия с възбуда без психотични симптоми, тежка депресия без психотични симптоми и витална депресия без психотични симптоми. Това е състояние, което се характеризира със силно изразени болестно потиснато настроение (дистимия), забавен мисловен процес и понижена действена активност (хипобулия). Суицидните мисли и действия са чести и обикновено са налице редица псевдосоматични симптоми. Болните са безразлични и безчувствени към всичко, дори и към най-близките си (анестезия долороза психика). Двигателната потиснатост може да доведе до състояние на пълна неподвижност – депресивен ступор, при който болният е безчувствен, неконтактен и отказва храна.
  
Депресия с възбуда, без психотични симптоми е състояние, което се представя като умерена депресия с превъзбудни симптоми. Среща се по-често при по-възрастни индивиди, макар че може да засегне всички възрастови групи. Някои от причините, които могат да доведат до това състояние са финансови проблеми, психотравми, загуба на любим човек, хронично заболяване и други. Депресия с възбуда се различава от останалите форми на депресия. Вместо болният да се чувства потиснат, летаргичен и апатичен, той по-скоро е ядосан и раздразнен. Някои от симптомите, които биха могли да сигнализират за появата на депресивен епизод са продължително говорене, тревожност, неспокойствие, изблици на оплакване, викане, постоянно стискане на нещо с ръце и други.
Тежка депресия без психотични симптоми се характеризира с потиснато настроение през по-голямата част от деня, особено сутрин, и загуба на интерес към обичайните дейности и взаимоотношения – симптоми, които персистират всеки ден в продължение на най-малко 2 седмици. Симптомите при тежка депресия могат да включват умора, загуба на енергия, чувство за безполезност или вина, нарушена концентрация, нерешителност, безсъние или хиперсомния, безпокойство, повтарящи се мисли за смърт или самоубийство, значителна загуба на тегло или напълняване, и други. Тежка депресия без психотични симптоми засяга всички възрастови групи (възрастни, тийнейджъри, деца) и се среща два пъти по-често при жените. Най-честите причини за отключване на тежка депресия са загуба на любим човек, развод, социална изолация, важни житейски събития (смяна на работа, местожителство, пенсиониране), физическо, сексуално или емоционално насилие.
 
При тежък депресивен епизод без психотични симптоми трябва да се отбележи опасността от суицид при депресивно болните. Рискът е особено висок, когато има предишни опити за самоубийство. (Източник МКБ F32.2)

При умерено тежък депресивен епизод
Обикновено са налице потиснато настроение и тъга. Депресията спада в групата на разстройства на настроението и се характеризира с промени в емоциите, волята и мисленето.
 
Болните са потиснати, не могат да изпитват радост, загубват човешките си чувства на обич и привързаност. В много случаи болните чувстват страх и необяснима тревожност. В други случаи изпадат в апатия. Те се обвиняват за своята безчувственост и често вземат решение за самоубийство. Самоубийствени действия осъществяват и внезапно, по импулсивен механизъм – т.нар. меланхолен раптус.
 
Движенията са забавени, мимиката е застинала с израз на тъга и страдание. Мисловният процес е забавен, борави се с ограничен брой думи. При депресивно болните често се установяват депресивни налудности. Сомато-вегетативните разстройства, които съпровождат умерено тежък депресивен епизод са загуба на апетит, нарушение на съня, главоболие, загуба на либидо и други. При тези пациенти съществува риск от суицидно поведение. (Източник МКБ F32.1) 

Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на тютюн

Тютюнопушенето е основна причина за преждевременна смъртност в Европа. България се нарeжда на едно от първите места в Европа по брой на пушачи. Установено е, че разпространението на тютюнопушенето нараства сред всички възрастови групи, с изключение на възрастовата група 75 и повече години. Нараства делът на пушачите сред малдежите във възрастовата група 15-24 години. Най-разпространено е пушенето сред лицата на възраст 25-44 години.
 
Никотинът е психоактивната компонента на тютюна и има ефект върху централната нервна система. Никотинът блокира свързването на ацетилхолина с постсинаптичните неврони на мозъка. Когато това се осъществи, се стига до ексцесивна стимулация на лимбичната система на мозъка. Това е причината, поради която пушачите изпитват чувство на еуфория, след като изпушат цигара. Освен че инхибира отделянето на ацетилхолин, никотинът предизвиква отделянето на глутамат и допамин. Допаминът се намира в лимбичната система и контролира емоционалните отговори.
 
Основни понятия, които се използват в научната литература, са:

 • вредна употреба – пушенето е причинило соматични и психологични разстройства.
 • зависимост – употребата продължава независимо от уврежданията, като е налице невъзможност за прекратяване и контролиране на изпушените цигари.
 • абстинентно състояние – развива се много бързо.
 • Последните научни проучвания показват наличие на генетична предизпозиция за развитието на никотиновата абстиненция.

 
Диагностични критерии за никотинова абстиненция са следните- дисфорично или депресивно настроение, нарушение на съня, напрегнатост или страхово-тревожно изживяване, гневен афект, трудна концентрация, неспокойствие, тахикардия, повишен апетит и увеличение на теглото.
    
СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ ПСИХИЧНИ И ПОВЕДЕНЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА, ДЪЛЖАЩИ СЕ НА УПОТРЕБА НА ТЮТЮН:

 • Раздразнителност
 • Затруднения в концентрацията
 • Социални проблеми
 • Неспособност за спиране на пушенето
 • Силно желание за никотинови продукти
 • Избягване на дейности, при които пушенето е възпрепятствано

(Източник: MKB F17)

Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол

Според биопсихосоциалния подход, проблемите, свързани със злоупотребата на алкохол, варират от появата на различни симптоми до свързаните с тях последствия. Продължителността по време между началото на употребата и формирането на зависимост варира в широки граници и се определя не само от индивидуалните особености, но и от вида на приетия алкохол.
 
Рискови фактори за развитие на психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол, вследствие употреба на алкохол са: наследствени генетични различия, индивидуални физиологични особености, изменена реакция към прием на алкохол и бързо развитие на физическа зависимост, личностови черти и поведения, отсъствие на позитивен адаптивен модел, нарушени семейни взаимоотношения, травмиращи жизнени събития, социална нестабилност, проблеми в училищната възраст- бягство, конфликтно поведение, криминални прояви и др.
 
Разстройствата вследствие употреба на алкохол биват:
 
– остра интоксикация с алкохол
 – психичните разстройства могат да се разгледат като три клинични състояния: обикновено алкохолно напиване, усложнено алкохолно напиване и патологично алкохолно напиване. Екстремното алкохолно опиване може да доведе до кома, потискане на дишането и смърт. При тежко обикновено алкохолно опиване е най-добре пациентът да бъде насочен по спешност към токсикологична клиника. Усложненото опиване се разглежда като вариант на простото опиване или като вариант на патологичното опиване. Започва остро, внезапно след прием на различни количества спиртни напитки. Усложненото опиване е покрито с амнезия. Патологично алкохолно опиване настъпва след прием на незначителни количества алкохол. Развива се внезапно с проявата на остра психотична реакция. Лицето изпитва силен страх и ужас. Патологичното опиване продължава минути или няколко часа. Завършва остро, внезапно и лицето няма спомен за преживяното.
 
 синдром на зависимост от алкохол – посочват се следните диагностични критерии за този синдром: силно желание за прием на алкохол, нарушена способност за контрол върху приема, физиологично състояние на абстиненция, продължаване употребата на алкохол, въпреки очевидните вредни последици.
 
– абстинентно състояние – клиничната картина на абстинентното състояние се проявява чрез две групи симптоми: психични (тревожност, депресия, страх, раздразнителност и непреодолимо желание да се приема алкохол) и телесни (стягане в сърдечната област, тахикардия, хипертония, тремор на ръцете, студена пот по лицето и тялото и др.). Абстинентното състояние може да бъде усложнено с гърчове и/или с делир.
 
– психотично разстройство – обикновено се появява по време на или непосредствено след злоупотреба с алкохол и се характеризира с халюцинации, налудности или идеи за отношение и преследване. Съзнанието може да бъде ясно или помрачено. Към тази група на нарушения са включени: острата и хроничната алкохолна халюциноза, алкохолния параноид и алкохолната параноя.
 
– амнестичен синдром, предизвикан от алкохол- при това състояние се наблюдават разстройства на фиксационната памет, понякога се установяват конфабулации, промяна на личността и занемарен външен вид. Към тази група се отнася и Корсаковата психоза. Среща се във възрастта 45-50 години, по-често при жените. Обикновено се предшества от парестезии и болки в краката. Клиничната картина включва алкохолен полиневрит и Корсаков синдром (разстройство на фиксационната памет, конфабулации и псевдореминисценции). Корсаковата психоза има лоша прогноза.
 
Лечението на алкохолната зависимост е труден терапевтичен проблем. През последните години се наложи т.н. мултидисциплинарен подход към зависимостите. Изработени са клинични пътеки за насочване на пациента към различни специализирани служби за провеждане на лечение и поддържаща терапия. Лечението на алкохолизма се провежда основно в зависимост от придружаващата симптоматика. Основни средства, които се прилагат са антиконвулсанти, невролептици, бензодиазепини. Допълнителни средства, които се прилагат са: витамини, ако е налице гадене и повръщане се дават антиеметични средства. Важно е да се знае, че за лекуването на един алкохолик е нужно дълго време и съчетание на много фактори като: семейство, общопрактикуващ лекар, психолог, психиатър.     

​СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ ПСИХИЧНИ И ПОВЕДЕНЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА, ДЪЛЖАЩИ СЕ НА УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ:

 • Тревожност
 • Объркване
 • Раздразнителност
 • Симптоми на депресия
 • Треперене, тремор
 • Подпухналост
 • Безсъние

 Източник МКБ F10.

Агорафобия

Терминът агорафобия идва от гръцките думи agora-пазар и phobos-страх. Касае се за невротичен страх при преминаване през открити пространства. Пациентите много често изпадат в паника при мисълта, че трябва да преминават през отворено пространство, където липсват стена или някакъв предмет. Много болни пък се ужасяват от мисълта, че могат да колабират на публично място, без при това да има кой да им помогне.
 
Към това понятие днес се включват и страхове със сродно съдържание — напускане на дома, пътуване с превозно средство, страх от колапс на публично място, страх от обществени места и други.
 
Симптомите могат да бъдат психологични и вегетативни и трябва да са първична проява на тревожността. Болните се оплакват от силно напрежение, тревога и страх, те имат сърцебиене, треперят, отмаляват, прибледняват, чувстват загуба на самообладение и несигурност, имат главоболие и главозамайване, силно изпотяване или затопляне и чувстват страх от смъртта.
 
Отключващи моменти, обикновено, са соматични заболявания като алергичен шок, вертижен синдром, силен стрес, кошмарен сън, природно бедствие и други. Заболяването се среща по-често при жените.
 
В зависимост от това дали агорафобията се придружава или не с паническо разстройство, различават се два вида агорафобия: агорафобия без паническо разстройство и агорафобия с паническо разстройство.
 
Диагностичните критерии за поставяне на диагнозата агарофобия:
 

 • психологичните и вегетативните прояви трябва да са първични прояви на тревожността, а не вторични по отношение на други симптоми като налудности или натрапливости;
 • тревожността трябва да е ограничена поне в две от следните ситуации: обществени места, пътуване сам.

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ АГОРАФОБИЯ според МКБ F40.0

 • Недостиг на въздух
 • Учестена сърдечна дейност
 • Безпокойство
 • Тремор като симптом
 • Треперене
 • Страх

 

Специфичните разстройства на личността са съвкупност от емоционални и поведенчески отклонения, в основата на които лежи дисхармония и неуравновесеност

Те се появяват за първи път в детската или юношеската възраст и продължават през целия живот.
Водеща роля в етиологията на личностовите разстройства са генетичните фактори. Освен тях, като причина за личностовите разстройства могат да бъдат посочени и биологични фактори (по-високо ниво на тестостерон, високо ниво на моноаминооксидазата и сл.). Психоаналитичните фактори също допринасят за възникване на личностови разстройства. Клиничната картина на специфичните разстройства на личността е богата. Различават се различни специфични личностови разстройства:

Шизоидно разстройство на личността

Тези личности са емоционално студени, дистантни и афективно изравнени. Те не могат да изпитват обич, трудно се сприятеляват и трудно създават семейство. Появяват склонност към самоанализ и самонаблюдение. Те нямат общи интереси с брачните партньори, което е причина за чести разводи. Хората с шизоидно личностово разстройство са емоционално студени, дистантни, сдържани и афективно изравнени. Те не могат да изпитват обич и нежни чувства към другите, трудно се сприятеляват и трудно създават семейства. Техният вътрешен живот е изграден от фантазии, но с бедно емоционално съдържание. Интересите им са едностранчиви и повече интелектуални, отколкото практични. Не зачитат мнението на останалите и са необщителни и интроверти. Проявяват склонност към самоанализ и самонаблюдение. Нерядко добиват високо образование, имат нестандартни увлечения със стремеж към необикновеното (източни религии, телепатия), без да търсят материални облаги или популярност. Поради своята студенина, грубост и безразличие към съдбата на другите, те нямат общи интереси с брачните си партньори, което e причина за чести разводи. Мисленето им може да бъде странно и в резонъорски стил.
 
Причините за поява на шизоидно разстройство на личността не са изяснени, но се счита, че съществува повишен риск при индивиди, които имат близки родственици с анамнеза за този тип разстройство или шизофрения (Източник: MKB  F60.1)

Диссоциално личностово разстройство

Наблюдават се антисоциални и асоциални личностови разстройства. При първите се наблюдава несъобразяване на социалните норми и задължения, липса на съчувствие към другите, емоционална студенина и склонност към насилие. При втората група разстройства се наблюдава нарушаване на обществените норми на поведение, без да се стига до престъпление. Диссоцално разстройство на личността се характеризира с несъобразяване на социалните норми и задължения, с липса на съчувствие към другите, емоционална студенина и склонност към насилие, както и невъзможност за създаване на близки взаимоотношения.
 
Към диссоциално разстройство на личността спадат аморална личност, антисоциална личност, асоциална личност, психопатна личност и социопатна личност.
 
Причините за възникване на диссоциално разстройства на личността не са напълно изяснени, но се предполага наличието на редица предразполагащи фактори. Личността е комбинация от мисли, емоции и поведение, което прави всеки уникален. Тя представлява начина, по който хората гледат, разбират и се отнасят към външния свят, както и начинът, по който виждат себе си. Личността се формира още през детството под влиянието на генетичните заложби на индивида и социалната среда. Комбинираното влияние на тези фактори е в основата на появата на диссоциалните личностови разстройства.
 
Индивидите, страдащи от диссоциално разстройство на личността, проявяват импулсивни действия и враждебност, липсва им чувство за вина. Поведението им се коригира трудно, лишени са от чувство за отговорност и са необикновено жестоки, като проявяват и унизителни действия спрямо околните. В брачния си живот са дезинтересирани и безотговорни, могат да проявяват вербална и физическа агресия спрямо партньора си, което е причина за раздяла или развод. Агресивните реакции, импулсивното поведение и липсата на чувство за вина, съчетани с алкохолна или друга злоупотреба, са причина за извършване на тежки престъпления. Много често, този тип разстройства се придружават от депресия, тревожност, суицидно поведение, рисково сексуално поведение, злоупотреба с алкохол или наркотици, комарджийство и социална изолация.
 
Асоциални личностови разстройства са по-лека степен на тези разстройства, при които се нарушават обществените норми на поведение, без да се стига до престъпления. Това са примитивни, емоционално студени, с ограничени интереси и ниска култура хора, раздразнителни и конфликтни. (Източник: MKB F60.2)

Емоционално нестабилна личност

Водещо при този вид разстройство е повишената раздразнителност и възбудимост в съчетание със злоба и импулсивност. В такова състояние пациентите са опасни за околните, защото са агресивни и жестоки. Особено опасна е комбинацията на тези разстройства с употреба на алкохол. Те са склони към различни сексуални ексцесии и перверзии. Към емоционално нестабилна личност спадат агресивна личност, гранична личност и експлозивна личност.
 
Причините за възникване на емоционално нестабилна личност не са напълно изяснение, но се счита, че влиянието на някои фактори допринасят за по-голямата вероятност от развитие на този тип разстройство. Такива са психически травми в детството, изоставяне, физическо или сексуално насилие, генетична предиспозиция, невробиологични фактори, социална среда и други.
 
Основните характеристики на емоционална нестабилна личност са нестабилни междуличностните отношения, афективен стрес, изразена импулсивност и нестабилна представа за себе си. Хората с този тип разстройство са склонни да изпитват чести, силни и дълготрайни състояния на напрежение, често предизвикани от чувство за отхвърляне, оставане сам или чувство за неуспех. Те могат да покажат лабилност (непостоянство) между гняв и тревога или между депресия и тревожност и темпераментна чувствителност към емоционални дразнители.
 
Отрицателни емоционални състояния, специфични за емоционално нестабилна личност, попадат в четири категории: разрушителни или саморазрушително чувства; екстремни усещания като цяло; чувства на фрагментиране или липса на идентичност и чувство за преследване.
 
Хората с емоционално нестабилна личност могат да бъдат много чувствителни към начина, по който другите се отнасяме към тях, реагират силно при възприемане на критика или обида. Чувствата им относно другите често се изместват от положителни към отрицателни, обикновено след разочарование или при чувство на заплаха от изоставяне или от загуба на някой. Импулсивно поведение е често, включително злоупотреба с алкохол или наркотици, хранителни разстройства, безразборно и интензивно сексуално поведение, хазарт и безразсъдството като цяло. (Източник: MKB  F60.3)

Хистерично разстройство на личността

Характерно при този вид разстройство е стремежът на пациентите да бъдат в центъра на внимание и затова поведението им е демонстративно и театрално. Психически са незрели , с неустойчиви емоционални реакции и лабилно настроение. Егоцентризмът е особено подчертан и насочен към постигане на личните интереси. Установени са и сексуални дисфункции – жените са фригидни, а мъжете са импотентни. Хистерично разстройство на личността включва понятията хистерична личност и психоинфантилна личност.
 
Рискови фактори, водещи до появата на това разстройство са травмиращи събития в детството, като смърт или тежко заболяване на близък роднина, развод на родителите и други. Състоянието се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.
 
Съществена черта на хистерично разстройство на личността е стремежът на индивидите да бъдат център на внимание и затова поведението им е демонстративно и театрално. Чувстват необходимост да се говори за тях, да им се възхищават, което постигат с всякакви средства. Психически, те са незрели и инфантилни, с повърхности и неустойчиви емоционални реакции, лабилно настроение, с повишена внушаемост. Тези хора не са в състояние да постигнат творчески успехи, тъй като съжденията им са повърхностни и противоречиви. Егоцентризмът е особено подчертан и насочен към постигане на лични интереси. Себични и нетърпими към забележките и възраженията, отправени към тях.
 
Всяко противодействие на останалите или „неразбиране” предизвикват у тях бурни афективни отреагирания. При неблагоприятни ситуации стават затворени, раними и в много случаи поведението им е по механизма „бягство в болестта”. Установени са и сексуални дисфункции: при известен процент от заболелите жени са фригидни, а мъжете – импотентни. Те извършват и суицидни опити, които са демонстративни и манипулативни – винаги с цел за постигане на лични облаги. Могат да развият и псевдоневрологични разстройства като афония, прилошавания, функционални парези – тип „ръкавица” или „чорап”. (Източник: MKB F60.4)

Ананкастно личностово разстройство

Личностово разстройство характеризиращо се с черти на прецизност, зависимост и перфекционизъм. Предпочитат рутината и всичко ново за тях е източник на неприятности. Те са моралисти и без чувство за хумор. Чувствителни са към критики, самолюбиви и обидчиви. Към ананкастно разстройство на личността спадат компулсивна личност, обсесивна личност и обсесивно-компулсивна личност. Подобно на повечето разстройства на личността, причините за възникване на този тип разстройство са неизвестни.

Ананкастно разстройство на личността се отличава с черти на прецизност, зависимост и пунктуалност. Наблюдав се още перфекционизъм, изразяващ се в потребност от постоянно проверяване, водещ до неувереност и вътрешна тревожност. Пациентите са трудно адаптируеми към нови ситуации, ригидни във вижданията си, не особено пластични и свръхсъвестни. Предпочитат рутината и всичко ново за тях е източник на неприятни изживявания. Често се обръщат за съвети към близки и приятели и се чувстват доволни, ако други са взели решението, което трябва те да вземат. Моралисти, без чувство за хумор.
 
Нерешителността е друга важна черта на тези индивиди. Те трудно преценяват предимствата и недостатъците на новите ситуации. Чувствителни са към критики, самолюбиви и обидчиви, но с постоянни съмнения за грешки, които ги довеждат до проверка на всяко тяхно действие. Имат добри познания, но не участват активно в реалния живот, тъй като са необщителни. С беден емоционален резонанс, придружен от натрапливи мисли, страхове и опасения. Трудоспособността е запазена. Адаптацията в колектива е доста затруднена. (Източник: MKB F60.5) 

Параноидно разстройство на личността

Водещи симптоми при параноидно разстройство на личността са подозрителност, сензитивност и повишена себеоценка. Още от ранна детска възраст тези хора проявяват тенденция към лидерство и себеутвърждаване. Присъщи са им егоизъм, безкомпромисност и категоричност в съжденията. Те стават консервативни, а принципността им прораства в дребнавост и педантизъм. Емоционално са напрегнати и недоверчиви. Те са обидчиви, затворени, трудно създават приятелски взаимоотношения, нямат чувство за хумор и не могат да изпитват радост. Към параноидно разстройство на личността спадат експанзивно-параноидна личност, фанатична личност, кверулантна личност, параноидна личност, сензитивно-параноидна личност.

Причините за възникване на параноидно разстройство на личността не са напълно изяснени. Въпреки това, съществуват редица рискови фактори, които се свързват с появата на това разстройство, като генетична предразположеност, социални фактори, тип личност, възпитание и други.

Водещи в клиниката на това разстройство са подозрителността, сензитивността и повишената себеоценка. Още в ранна детска възраст болните показват особености в характера. Имат едностранни увлечения, съчетани с упорство и праволинейност, появяват тенденция към лидерство и себеутвърждаване. Чувствителни са при игнориране на мнението им, крайно обидчиви и злопаметни. Присъщи са им егоизъм, безкомпромисност и категоричност в съжденията. С възрастта тези особености се засилват. Те стават консервативни и враждебни. Принципността им прераства в дребнавост и педантизъм. В конфликтни ситуации се засилва тяхната недоверчивост и мнителност до степен на параноялен бред. Емоционално са стенични, напрегнати и недоверчиви. Могат да бъдат експанзивни, борещи се за „справедливост”, като проявяват последователност и ригидност в целите си. (Източник: MKB ​F60.0) 

Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на други стимуланти (включително кофеин)

Те са често срещани разстройства. Психостимулантите са група вещества с различен химичен строеж, които предизвикват усилване на психичната и телесна активност, потискат умората и повишават настроението. Към психостимулантите спадат:

 • централно действащи симпатикомиметици (амфетамин, метамфетамин и др);
 • пуринови производни (кофеин, теобромин);
 • субституиращи амфетамини;
 • khat- получават се от листата на растението Katha edulis, който при дъвчене имат стимулиращ ефект.

Всички амфетамини се приемат през устата и имат бързо начално действие. Класическите амфетамини се приемат чрез венозно инжектиране и действат почти незабавно. Интоксикации могат да възникнат при умишлено приемане на по-големи дози, при използването им като допинг средство от спортисти и при предозиране.
 
Острата интоксикация се характеризира с прояви на сухота в устата, гадене, коремни болки, повръщане, диария, безапетитие. Може да се наблюдават и сърдечни смущения- тахикардия, аритмия, артериална хипертония, широки зеници. При изключително тежки интоксикации настъпват количествени нарушения в съзнанието, понякога се наблюдават епилептични припадъци и белодробен оток. Хронична интоксикация се получава при продължително приемане на високи дози амфетаминови препарати. Клиничната картина включва повишено настроение, ускорено мислене. Към психостимулантите се развива психическа зависимост, но не и физическа. Абстинентният синдром е слабо изразен и се проявява с потиснато настроение, отпадналост, повишен апетит, нарушен сън и тесни зеници. При интоксикация, както и по време на абстиненция, могат да се развият остри психози с маниоподобна симптоматика. Като усложнения при хронична злоупотреба са наблюдавани психоорганични синдроми, мозъчно-съдови кръвоизливи, тромбофлебити и абсцеси. При здрави хора желания стимулиращ ефект може да се постигне с дози между 5 и 30 милиграми амфетамин. Леталната доза е около 120 милиграми.
 
Зависимостта от психостимуланти може лесно да се разпознае по редуващите се състояния на свръхактивност и повишено настроение с такива на бездействие и депресия. Тестуването на урината за амфетамини най-сигурно потвърждава зависимостта към тях.
 
При остри интоксикации се прилага форсирана диуреза, дихателна реанимация с кислород под налягане. При гърчове се дават антиконвулсанти. При абстиненция е необходимо рязко спиране на приеманото вещество и провеждане на симптоматично лечение с транквилизатори, антидепресанти и при нужда ниски дози невролептици. При хронична интоксикация се изисква спиране на психостимулиращите вещества и започване на индивидуална или групова психотерапия за преодоляване на психологическата зависимост.
 
При разгръщане на психоза или при риск от самоубийство се налага настаняване на пациента в специализирана клиника за зависимости.
    
СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ ПСИХИЧНИ И ПОВЕДЕНЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА, ДЪЛЖАЩИ СЕ НА УПОТРЕБА НА ДРУГИ СТИМУЛАНТИ (ВКЛЮЧИТЕЛНО КОФЕИН) 

 • Главоболие
 • Тревожност
 • Раздразнителност
 • Симптоми на депресия
 • Треперене, тремор
 • Паника

 
Източник МКБ (F15)

Симптоми и признаци при психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на седативни или сънотворни средства

Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на канабиноиди представлява сериозен обществен проблем. Канабисът е най-широко използваното в света наркотично средство. Неговият еуфоричен ефект е познат от хиляда години. Неговата наркотична активност се определя почти изцяло от съдържанието на веществото тетрахидроканабинол (ТНС), най-активна от общо над 400 съставки.
 
Продуктите на индийския коноп (Canabis indica) се получават от различните части на растението и имат различно съдържание на ТНС.
 

 • Марихуаната (трева) е смес от изсушени и нарязани стебла и листа на конопа със зелен, кафяв или сив цвят.
 • Ганджата се получава от изсушени пъпки и съцветия на женското растение и има по-силен ефект от марихуаната.
 • Хашишовото масло има по-силно действие, защото е екстракт на активните съставки от растителната маса на индийския коноп.

 
Доказано е съществуване на рецептори за въздействието на канабиса. В голяма концентрация те са открити в базалните ганглии, в хипокампа и в малкия мозък. Употребата на канабис довежда до развитие на толерантност и психологическа зависимост, но не и на изразена физическа зависимост. Симптомите на абстиненция се свеждат до повишаване на раздразнителността, безпокойство, безсъние, безапетитие и гадене. Когато канабисът се пуши, еуфоричният ефект се появява след няколко минути, пикът е на около 30-та минута и продължава 2-4 часа. Канабисът може да се приема и през устата под форма на различни храни, но тогава неговото действие е 2-3 пъти по-слабо в сравнение с това, когато се пуши.
 
Най-често срещаните соматични ефекти на канабиса са разширяването на кръвоносните съдове в конюнктивите и лека тахикардия. Високите дози могат да предизвикат ортостатична хипотония. Повишеният апетит и сухотата в устата са също често срещани симптоми на интоксикацията с канабис. При пушенето се инхалират същите канцерогенни хидрокарбонати, които се съдържат и в обикновената цигара. Затова пушещите често канабис са в потенциален риск да развият рак на белия дроб. Продължителната употреба на канабис може да доведе до атрофия на мозъка, повишена гърчова готовност, хромозомни аберации, родови дефекти, увреждане на имунната система и дисрегулация на менструалния цикъл. Тетрахидроканабинолът спада към предизвикващите психози вещества, т.е. една латентна психоза може да се отключи след по-продължителна употреба на канабис. Клиничната картина е шизофреноподобна.
 
При интоксикация с канабис се засилват възприятията по отношение на външни стимули, те стават с ярки цветове, появява се субективно усещане за забавяне на времето, а високи дози на канабис могат да предизвикат деперсонализация и дереализация. Не бива да се шофира 8-12 часа след употребата на канабис.
 
При интоксикационен делир се наблюдава увреждане на когнитивните и изпълнителни функции. Дори умерени дози канабис причиняват увреждане на паметта, перцепцията, двигателната координация и вниманието.

Общи симптоми:

 • Повръщане
 • Гадене
 • Главоболие
 • Усещане за отпадналост
 • Гърчове
 • Умора
 • Лош апетит
 • Учестена сърдечна дейност
 • Безпокойство
 • Объркване

Лечението на психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на канабиноиди най-често се свежда до индивидуална, фамилна и групова терапия. При някои пациенти с тревожни и панически симптоми се предписват анксиолитици, а там, където има депресивни прояви, е препоръчително специфично антидепресивно лечение.

Източник: МКБ (F12) 

Емоционални разстройства с начало, типично за детството са специфични и прогнозата им е благоприятна.

Те са по-скоро преувеличение на нормални тенденции в развитието, отколкото явления, качествено абнормни сами по себе си. При повечето деца се нормализират с напредването на възрастта.
Някои от по-важните емоционални разстройства с начало, типично за детството са: тревожно разстройство при деца, предизвикано от раздяла; фобийно-тревожно разстройство в детството, разстройство със социална тревожност в детството, разстройство със съперничество между сиблинги (братя и сестри) и други.

Тревожно разстройство при деца, предизвикано от раздяла – в ранното детство е нормално при отделяне на детето от близките, то да изпитва тревога. При някои от децата е болестно засилена и прекалено удължена – до предучилищната възраст. При някои от тях се наблюдават телесни симптоми като болки в стомаха, гадене, повръщане, при излизане на майката. При опит за насилствено разделяне, настъпва активна съпротива, плач, гняв или депресия.

Фобийно-тревожно разстройство в детството – то е близко до това на възрастните, но фобийният обект е с по-елементарен характер – страх от насекоми, гръмотевици и други. При много деца до 6 годишна възраст има страх от животни – кучета, петел и други. Фобийно-тревожно разстройство в детството е разстройство, което се характеризира със страхове в детството, които показват явна възрастова специфика, свързана със стадия на развитие и възникват почти при всички деца, но са с различен интензитет. Фобийно-тревожно разстройство в детството е много близко до това на възрастните, но фобийният обект е с по-елементарен характер – страх от насекоми, гръмотевици и други. При много деца до 6 годишна възраст има страх от животни, като кучета, котки, петел и други. Лечението на този тип разстройство е комплексно.  (Източник: MKB F93)

Разстройство със социална тревожност в детството

Социално опасение и тревожност от 6-12 месеца, когато детето се среща с нови странни или социално застрашаващи ситуации. Тази категория трябва да се използва за разстройства, възникнали преди 6-годишна възраст. Съществува упорит и повтарящ се страх от социални срещи.

Разстройство със съперничество между сиблинги – появата на второто дете в семейството поражда емоционални нарушения у първото. Изразяват се в съперничество и ревност, които могат да останат по-трайни. Този процес някои автори наричат „детронация”. У детето се създава отрицателна нагласа към малкия натрапник. Тези разстройства са описани като „комплекс на първото дете”. (
Източник: MKB F93) 

Към разстройства на социалното функциониране с начало, типично за детството и юношеството спадат:

Елективен мутизъм; разстройство на привързаност в детството, реактивен тип; разстройство на привързаност в детството, дезинхибиран тип и други.
Елективен мутизъм – детето показва езиковите си възможности само в определени ситуации. Появява се в ранното детство. Съчетава се с тревожност, сензитивност, съпротива. Разговаря с близките си, но в училище мълчи.
Разстройство на привързаност в детството, реактивен тип – този синдром се среща у занемарени, малтретирани, лошо гледани и нещастни деца. Емоционалното разстройство се демонстрира с преживяване за нещастие, страхливост, свиване в един ъгъл или на пода, свръхбдителност, описана като „замръзнала бдителност”, реакция на отдръпване и съпротива при утешаване. Прилепчивост към всеки възрастен, но никога не могат да създадат контакти. По-често това разстройство се среща при деца от домове. (
Източник: MKB F94) 

Вземи повече от живота!