МАТЕРИАЛИ

Ако искате да получавате информация за нови статии, клипове и други полезни материали, абонирайте се за бюлетина ми тук:

Тук може да прочетете някои интересни статии:

Дишането „4-7-8“ спира паническата атака
 • Внезапно сърцебиене, световъртеж и чувство за нереалност издават проблема, казва психологът Красимир Георгиев

  Красимир Георгиев е психолог и психотерапевт. Съучредител и член на Българската асоциация по хипноза. Зам.-председател и основател на Българската асоциация за работа с дъха. Създател на собствена дихателна система: WoodRose Breathwork. 

  – Г-н Георгиев, как да разпознаем, че сме жертва на паническа атака?
  – Симптомите са: внезапно сърцебиене, болка в гърдите, усещане за задушаване, световъртеж, чувство за нереалност. Тези пристъпи продължават няколко минути, но предизвикват силни страхове. За диагноза паническо разстройство трябва да са налице тежки пристъпи за поне месец. Тревожността, която се появява от различни ситуации, може да се задълбочи до паника. Например страхувате се от открити пространства и когато сте навън, изпитвате тревожност. Но невъзможността да стоите сред тълпи (например в мола) ви пречи и да пътувате в метро, автобус, самолет. Някои не излизат от дома си. Ако сте склонни към тревожност, има избор – да є се отдавате всеки път или да я признаете и да не се опитвате да избягате. Да я изследвате и работите, за да я преодолеете. 

  – Понякога хората се притесняват да признаят за проблема и защото се страхуват, че обществото ще ги отхвърли. Какво бихте ги посъветвали?
  – Да не позволяват на страховете да ограбват живота им, да изберат да поемат контрол, да търсят и опитват, докато не получат резултат! Всеки се сблъсква с житейски трудности, но не всеки успява да ги преодолее. За някои е по-трудно, съществува и страх от слабостите, в нашата култура е често срещан. Психологическата подкрепа няма нищо общо с болести. Всеки в някакъв момент има нужда от опора. Работата на психолога е да ви подкрепи в разрешаването на житейски ситуации, без да се намесва пряко. Да даде подходящи инструменти за дадения тип човек, за да може той сам да върви напред. Освен това повечето хора, които имат психична болест, не търсят консултация. Мнозина пък се самодиагностицират. Посещаването на психологическо консултиране не говори за психичен проблем. Ако търсите тази услуга, означава, че се грижите за себе си, че търсите подкрепа от специалист и искате да промените нещо в живота си. Ако човек успее да премине през паническо разстройство, със сигурност ще израсне като личност. Духовното израстване е процес, в който се изправяте пред страховете си и ги трансформирате.

  – Как точно помагат дихателните техники, за да живеем без страх?
  – Ако до мозъка не достига кислород, само след секунди се появява виене на свят и загуба на съзнание. След 4-5 минути мозъкът започва да се уврежда. Дишането е от първостепенно значение за мозъка и цялото ни тяло, от него зависи дали тялото е отпуснато, или напрегнато. Недостатъчното издишване, когато сме под стрес или страх, натрупва въглероден диоксид в белия дроб. Когато стане твърде много, води до мимолетно отравяне, замайване, умора и усещане за изтощение. Дихателните техники ни учат да оползотворяваме кислорода, да издишваме въглеродния диоксид, за да не се натравяме. Нищо сложно и трудно, чиста биохимия. Затова, ако усетите, че се надига паническа атака, спрете там, където сте, и направете дихателната техника „4-7-8″: 4 секунди вдишване през носа, 7 – задържане на дъха, 8 – издишване през устата. Повторете я 8 пъти и тогава реагирайте на случващото се с внимание и спокойствие. И все пак да споделяш със специалист е един от най-добрите начини за преодоляване на тревожност.
  източник: spisanie8.bg

Как да подобрим качеството на въздуха вкъщи
 • Човек може да живее три седмици без храна, три дни без вода и три минути без въздух (грубо). Изглежда, че качеството на въздуха е важно за здравето, тъй като пропорционално приемаме повече въздух от всичко друго, а химикалите лесно се абсорбират през дробовете.

  За да се подобри качеството на въздуха в дома ни, ние се опитваме да се съсредоточим върху следните стъпки:

  • Намаляване на вредните химикали, като използваме природни почистващи и козметични продукти

  • Използване на домашните растения за филтриране на въздуха.

  Качество на въздуха в помещенията

  Оказва се, че външното замърсяване на въздуха не е най-големият проблем. Въздухът в помещенията е доказано, че е 2-5 пъти по-замърсен от въздуха на открито в някои места, а въздухът в затворени помещения често е много по-застоял.

  Вещества, като например почистващи препарати на химическа основа, освежители за въздух, ухания и перилни препарати може допълнително да замърсяват въздуха в помещенията и допринасят за лошото качество на въздуха. Един лесен начин за намаляване на този тип замърсяване на въздуха в помещенията е да преминете към нетоксични опции за почистване.

  Растенията като въздушни филтри?

  Има растения които са идеални въздушни филтри за дома. Освен, че почистват въздуха те не добавят химически „екстри“ към ежедневието ви (както правят стайните ароматизатори на химична основа), не предизвикват алергии и дори помагат на хора с астма и белодробни проблеми, защото пречистват въздуха по естествен начин. На пазара се предлагат различни системи и филтри, които пречистват въздуха и повечето от тях са наистина ефективни. Но истината е, че природата е най-мъдрото решение за всеки един наш проблем, а тя е напълно безплатна (или поне много по-икономична. Според една научна статия: „В края на 80-те години, НАСА и Асоциираните пейзажни изпълнители на Америка изучават стайни растения като начин за пречистване на въздуха в космически съоръжения. Те открили няколко растения, които филтрират общи летливи органични съединения (ЛОС). За наше щастие растенията могат да помогнат за пречистването на въздуха в помещенията на Земята, който обикновено е далеч по-замърсен от външния въздух.“  Оттогава проучването се стеснява до кои растения са най-добрите при филтриране на въздуха в помещенията и кои растения филтрират кои химикали най-добре. Растенията естествено абсорбират въглероден диоксид и освобождават кислород, но някои растения също елиминират значителни количества бензол, формалдехид и/или трихлоретилен.

  Според статия: „Препоръката на НАСА е да се използва от 15 до 18 средно големи стайни растения в шест до осем инча (203 мм) в диаметър контейнери в 1800 квадратни фута (170 m2) къща.“

  Полезните растения:

  Ето един кратък списък на растения, които са добри за филтриране на въздуха в затворени помещения, устойчиви са и се считат за нетоксични за децата и това са стайни растения, които се препоръчват от учените като добри филтри на въздуха:

  • Aloe Vera (също страхотно за много други неща – екземи, изгаряния, раздразнена кожа, за маска за лице за мама…)

  • Хлорофитум (Зелена лилия, Chlorophytum comosum) – Много жилаво и пуска по-малки растения, които могат да бъдат пресадени. 

  • Сансевиера (наричано още Змийски език или Езика на тъщата, лат. Sansevieria trifasciata „Laurentii“). Това растение е еднo от най-добрите за филтриране на формалдехид, който се среща често в продукти за почистване, тоалетна хартия, тъкани и продукти за лични грижи. Сложете еднo в банята си – то ще вирее при слаба осветеност и влажни условия, докато помага за филтрирането на замърсителите на въздуха „

  • Драцена – това растение може да достигне височина от 12 метра. „Най-добър за премахване на ксилен, трихлоретилен и формалдехид, които могат да бъдат внесени във въздуха вътре чрез лакове, бензин.“ • Коледниче – отличен за пречистване на въздуха и колоритен също. 

  • Папрат – лесно да растат, добър в филтриране на въздуха, и еластична.• Бромелии – Tropical разглеждат и колоритен – чудесно да филтриране на въздуха 

  • Хамедорея елеганс (Chamaedorea sefritzii) – „процъфтява в сенчести затворени пространства и често произвежда цветя и ягодоплодни култури. Тя оглавява класацията на най-добрите растения за филтриране на бензол и трихлоретилен.“

  • Юка – добра за филтриране на въздуха, но се нуждае от много светлина.

Полезни съвети за практикуване на дихателни техники - част 1

Поканих част от учениците ми да споделят своите бележки от семинарите, които съм организирал през годините. Исках да обобщя основните неща, които е важно да се разберат, прилагат и знаят от практикуващите дихателни техники. Това са насочващи съвети и всичко, което би било полезно за начинаещите в дихателните практики. Предлагам Ви поредица от няколко публикации със синтезирана информация от много часове практика и десетки години опит. Ако имате въпроси, не се колебайте да питате!

Започваме от най-базовата информация: отдавна се знае, че телата ни дишат не само през ноздрите и устата, но и през най-големият орган в тялото ни – през кожата! Затова е важно да носим удобни дрехи от естествени материи, да се къпем често и да поддържаме порите на телата си възможно най-отворени и чисти. 

Има 3 основни нива на дишане:
 1. Въздухът влиза и излиза от белите дробове;
 2. Въздухът преминава от белите дробове в кръвта;
 3. Въздухът преминава от кръвта към клетките.

Добре е да имаме предвид тези три нива на дишане по време на практиките си – от една страна, за да осъзнаваме важността на дишането си ( То не е просто тренировка, а съвсем буквално захранване на ЦЕЛИЯ НИ ОРГАНИЗЪМ, до последната микроскопична клетка в нашия мозък) и от друга страна в ежедневието си (когато се хванем, че не дишаме дълбоко, да осъзнаваме, че това лишава всички наши жизненоважни органи от жизненоважният за тях кислород).

Игра с дъха и движенията

Почувствайте как тялото може да движи дъх и как дъхът може да движи тялото. Почувствайте как дъха иска да движи тялото и му помогнете да го направи. Почувствайте как може да използвате тялото си, за да се движи с дъха ви. Дори да нямате много време за практика, все пак живите хора дишат! Играйте с дъха си в ежедневието, във всеки свободен миг. Играйте и обърнете внимание на осъзнатостта си за вашия дъх. Как и къде го усещате? Блокиран ли е? Или обзема цялото тяло? Имате ли обемно усещане за него? Или може би усещате колко тръдно се движи във вас?

Четирите измерения на осъзнатостта: 
 вътрешна, 
 външна, 
 тясна, 
 широка. 

Осъзнатостта може да бъде вътрешна и тясна или вътрешна и широка, външна и тясна или външна и широка. Съществува положителна и отрицателна страна (или сянка) / аспект на всяко едно от тези измерения. Дишайте, променяйте дихателните модели, експериментирайте и наблюдавайте!                    

Приятно практикуване!
                                      
 
WoodRose breathwork e …
разработена на базата на пневмокатарзис и се практикува успешно в България от 2002 година. Тя е базирана на дългогодишния ми опит и познания по психология, преживелищни методи на терапия и традиционна вербална психотерапия. В този смисъл, психологически, емоционален проблем може да се реши за един, или няколко сеанса. А всеки емоционален проблем води до физически дискомфорт, или още по лошо до физическо заболяване. Най-важното е, човекът да достигне колкото се може по високо ниво на съзнанието. Да преживее проблема си, като влезе в глъбините на душата си. 

ЗА името на техниката:
Още от дълбока древност Розата се свързва с мистиката и упътването на душата. Египет, Индия, Персия, Рим имат редица легенди за свещеното петолистно цвете. Дори в Германия се е позволявало откъсване на розов цвят единствено в петък – денят, посветен на богинята на небето.  Но най-известната употреба на това цвете е в преносен и съвсем в буквален смисъл – като ориентир за посока. Векове наред символът на розата се свързвал с картите. Розата на компаса е рисувана на почти всяка карта. Първоначално известна като „роза на ветровете“, тя указвала тридесет и двата вятъра, духащи от посоките на осемте основни ветрове, осемте полуветрове и шестнадесетте четвъртветрове. Когато се впишели в кръг, тези тридесет и две точки на компаса идеално съответствали на тридесет и двете венчелистчета на роза.

И така, ветровете на розата задухаха още през 1999г., когато един приятел ми заговори за Hawaiian Baby Woodrose. Няколко години по-късно вече бях поел по пътя на розата и след посещението ми в Бали направих връзка между Hawaiian Baby Woodrose и ефектът от практикуването на моята техника. Реших, че е много подходящо име за системата, тъй като практикуването й води до специфично състояние на съзнанието, което се описва по различни начини: някъде го наричат връзка със себе си, други го обясняват като пълна осъзнатост за тук и сега, трети споделят, че усещат връзката със света около тях и имат кристална яснота в съзнанието си, а за други това е просто състояние без мисли. Но, независимо как човек го разпознава за себе си, то в крайна сметка води човек до неговият истински пристан и заслон, до спокойствието и разбирането за ситуациите в живота му, до среща с него самия, без маски.

Полезни съвети за практикуване на дихателни техники - час 2

Поканих част от учениците ми да споделят своите бележки от семинарите, които съм организирал през годините. Исках да обобщя основните неща, които е важно да се разберат, прилагат и знаят от практикуващите дихателни техники. Това са насочващи съвети и всичко, което би било полезно за начинаещите в дихателните практики. Предлагам Ви поредица от няколко публикации със синтезирана информация от много часове практика и десетки години опит. Ако имате въпроси, не се колебайте да питате!

Съществуват три „събирания“ в дишането:

1.  Събиране на дишане и осъзнаване;
2.  Събирането на релаксация и осъзнаване;
3.  Събирането на дишане и релаксация.

Фокусирането върху дъха успокоява съзнанието ни мигновено. Когато се концентрираме върху дишането си и съберем дишането с ума си на едно място, започва да се култивира енергия.

Има три основни мозъчни центъра на съзнанието, или енергичните области на тялото:

ღ Глава, 
ღ Сърце и 
ღ Корем.

Добро място за центриране на въздуха е слънчевият сплит!

След като вече се установи постоянен ритъм, вие ще забележите, че от време на време се появява желание за по-дълбоко и по-пълно вдишване. Когато това се случва – последвайте го и подкрепете процеса. Тези естествени пълни вдишвания създават голямо пространство в нас и приканват усещания като любов, мир и радост да се появят и развиваат в нас.

Когато издишате по-пълно, вие създавате повече пространство за следващото вдишаване. Когато отворим сърцата си, енергията се събужда. Не случайно всяко дишане ЗАПОЧВА С ИЗДИШВАНЕ!

Когато отпуснем челюстта, гърлото, челото и около очите, енергията се събужда. Тяло и умът реагират на тази енергия, под формата на усещания, които може да ни отклонят от наблюдението на дъха. Повечето хора имат напрежение в челюстта. И тъй като то винаги е там, те не го чувстват. То не се регистрира от осъзнаването им. Когато едно дете е спокойна и лигите му текат, ние постоянно ги избърсваме. Това го учи да бъде под напрежение. Това е послание към тях, че има нещо нередно в това да си напълно релаксиран. Тези усещания могат да ни разсеят и да забравим да наблюдаваме дъха с концентрация и да поддържаме релакса. 

                             Казвам се Красимир Георгиев и съм
                        дипломиран бакалавър & магистър психолог
                                    Намерете ме ТУК Facebook
                                       
                                     
Успешно практикуване!

 зам.Председател основател на Българска Асоциация За Работа с Дъха
 съучредител и член на Българска Асоциация по Хипноза
 Създател на WoodRose Breathwork /Българското Дишане/
 
                                       
 WoodRose breathwork e …
разработена на базата на пневмокатарзис и се практикува успешно в България от 2002 година. Тя е базирана на дългогодишния ми опит и познания по психология, преживелищни методи на терапия и традиционна вербална психотерапия. В този смисъл, психологически, емоционален проблем може да се реши за един, или няколко сеанса. А всеки емоционален проблем води до физически дискомфорт, или още по лошо до физическо заболяване. Най-важното е, човекът да достигне колкото се може по високо ниво на съзнанието. Да преживее проблема си, като влезе в глъбините на душата си. 

ЗА името на техниката:
Още от дълбока древност Розата се свързва с мистиката и упътването на душата. Египет, Индия, Персия, Рим имат редица легенди за свещеното петолистно цвете. Дори в Германия се е позволявало откъсване на розов цвят единствено в петък – денят, посветен на богинята на небето.  Но най-известната употреба на това цвете е в преносен и съвсем в буквален смисъл – като ориентир за посока. Векове наред символът на розата се свързвал с картите. Розата на компаса е рисувана на почти всяка карта. Първоначално известна като „роза на ветровете“, тя указвала тридесет и двата вятъра, духащи от посоките на осемте основни ветрове, осемте полуветрове и шестнадесетте четвъртветрове. Когато се впишели в кръг, тези тридесет и две точки на компаса идеално съответствали на тридесет и двете венчелистчета на роза.

И така, ветровете на розата задухаха още през 1999г., когато един приятел ми заговори за Hawaiian Baby Woodrose. Няколко години по-късно вече бях поел по пътя на розата и след посещението ми в Бали направих връзка между Hawaiian Baby Woodrose и ефектът от практикуването на моята техника. Реших, че е много подходящо име за системата, тъй като практикуването й води до специфично състояние на съзнанието, което се описва по различни начини: някъде го наричат връзка със себе си, други го обясняват като пълна осъзнатост за тук и сега, трети споделят, че усещат връзката със света около тях и имат кристална яснота в съзнанието си, а за други това е просто състояние без мисли. Но, независимо как човек го разпознава за себе си, то в крайна сметка води човек до неговият истински пристан и заслон, до спокойствието и разбирането за ситуациите в живота му, до среща с него самия, без маски.

Полезни съвети за практикуване на дихателни техники - час 3

Поканих част от учениците ми да споделят своите бележки от семинарите, които съм организирал през годините. Исках да обобщя основните неща, които е важно да се разберат, прилагат и знаят от практикуващите дихателни техники. Това са насочващи съвети и всичко, което би било полезно за начинаещите в дихателните практики. Предлагам Ви поредица от няколко публикации със синтезирана информация от много часове практика и десетки години опит. Ако имате въпроси, не се колебайте да питате!

И най-важното…
Споделям Ви ключовете за най-успешните дихателни сесии:

 Обърнете фокуса си навътре;
 Наблюдавайте дъха си;
 Използвайте въздишка на облекчение отново и отново;
 Отпуснете челюстта;
 Нека устата ви се отпуснете отворена;
 Отпускайте мускулите на челюстта с всеки следващ дъх;
 Физическо напрежение изпраща авариен сигнал до вашата система;
 Поддържайте пространството между зъбите си (м/у челюстта);
 Вратът и гърлото трябва да бъдат отпуснати, когато дишате;
 Приветствайте всичко, което идва, приемайте го и го наблюдавайте, не го отричайте, не се борете, само го гледайте (мисли, чувства, спомени и физически усещания – нека бъдат просто преминаващи облаци в небето на вашето осъзнаване);
 Обединяване вдишайте с издишайте (БЕЗ пауза между тях);
 Слушайте и чувствайте ударите на сърцето си;
 Не забравяйте, че всичко, което е във вас, е перфектно;
 Не е нужно да оправяте или променяте нищо;
 Всички ваши чувства и усещания са безопасни;
 Безопасно е да чувствате всички чувства, които настъпват;
 Не се опитвайте да контролирате или съдите чувствата си;
 Оставете ги да се променят от само себе си;
 Нека цялото ви тяло да диша;
 Добре дошли са вибрации и електрически усещания;
 Приветствайте всяко треперене или усещане;
 Просто обичайте себе си;
 Уверете се, че всяко издишване е възможност за облекчение;
 Всеки път, когато може, издърпайте повече енергия;
 Експериментирайте с различни ритми;

В крайна сметка, просто се отпуснете и оставете дишането да се случи от само себе си.

Успешно практикуване!
 
WoodRose breathwork e …
разработена на базата на пневмокатарзис и се практикува успешно в България от 2002 година. Тя е базирана на дългогодишния ми опит и познания по психология, преживелищни методи на терапия и традиционна вербална психотерапия. В този смисъл, психологически, емоционален проблем може да се реши за един, или няколко сеанса. А всеки емоционален проблем води до физически дискомфорт, или още по лошо до физическо заболяване. Най-важното е, човекът да достигне колкото се може по високо ниво на съзнанието. Да преживее проблема си, като влезе в глъбините на душата си. 

ЗА името на техниката:
Още от дълбока древност Розата се свързва с мистиката и упътването на душата. Египет, Индия, Персия, Рим имат редица легенди за свещеното петолистно цвете. Дори в Германия се е позволявало откъсване на розов цвят единствено в петък – денят, посветен на богинята на небето.  Но най-известната употреба на това цвете е в преносен и съвсем в буквален смисъл – като ориентир за посока. Векове наред символът на розата се свързвал с картите. Розата на компаса е рисувана на почти всяка карта. Първоначално известна като „роза на ветровете“, тя указвала тридесет и двата вятъра, духащи от посоките на осемте основни ветрове, осемте полуветрове и шестнадесетте четвъртветрове. Когато се впишели в кръг, тези тридесет и две точки на компаса идеално съответствали на тридесет и двете венчелистчета на роза.

И така, ветровете на розата задухаха още през 1999г., когато един приятел ми заговори за Hawaiian Baby Woodrose. Няколко години по-късно вече бях поел по пътя на розата и след посещението ми в Бали направих връзка между Hawaiian Baby Woodrose и ефектът от практикуването на моята техника. Реших, че е много подходящо име за системата, тъй като практикуването й води до специфично състояние на съзнанието, което се описва по различни начини: някъде го наричат връзка със себе си, други го обясняват като пълна осъзнатост за тук и сега, трети споделят, че усещат връзката със света около тях и имат кристална яснота в съзнанието си, а за други това е просто състояние без мисли. Но, независимо как човек го разпознава за себе си, то в крайна сметка води човек до неговият истински пристан и заслон, до спокойствието и разбирането за ситуациите в живота му, до среща с него самия, без маски.

Полезни съвети за практикуване на дихателни техники - час 4

Поканих част от учениците ми да споделят своите бележки от семинарите, които съм организирал през годините. Исках да обобщя основните неща, които е важно да се разберат, прилагат и знаят от практикуващите дихателни техники. Това са насочващи съвети и всичко, което би било полезно за начинаещите в дихателните практики. Предлагам Ви поредица от няколко публикации със синтезирана информация от много часове практика и десетки години опит. Ако имате въпроси, не се колебайте да питате!

По време на дишане е полезно да се експериментира с „канала“. По-конкретно – с всички различни начини на дишане през носа и устата. 

Когато дишането е свободно, то естествено реагира и се настройва в зависимост от нашето психическо състояние. Често, комфортните за нас неща са онези, които са се превърнали в наш навик, но това съвсем не означава, че са най-добрите за нашето тяло. 

За да се развиваме трябва да отидем отвъд нашата зона на комфорт. Важен практика е внимателно да излезем отвъд нашата зона на комфорт. Дискомфортът е неизбежен, но можем да се научим да се чувстваме удобно с различни неща ИЛИ в присъствието на какъвто и да е дискомфорт. Трябва да създадем комфорт точно там, където се намираме в момента. Не се опитвайте да промените ситуацията, вместо това създайте уют и усещане за комфорт, които са независими от обстоятелства и хора. По този начин се разширява нашата зона на комфорт.

Започваме с фокус върху ритъма на дишане, а след това наблюдаваме. Обърнете внимание на усещания, които идват. Ако искате да спре да дишате, поемете голяма глътка въздух. Бъдете свой собствен водач. Релаксирайте всичките си мускули, както използвате дишането за тази цел.

Само се отпускайте на издишане, отново и отново. Звуците ( при издишане) също може да бъдат много полезни (звуци на удоволствие, облекчение, радост), защото изпращат съобщение до вашето подсъзнание. Експериментирайте с комбиниране на дъх, звук и движение. Ако дъхът се движи, енергията се движи. Не забравяйте да поддържате фокуса върху дишането и релаксацията във всеки един момент.

Не се отклонявайте от чувства и усещания, мисли и емоции, които възникват по време на сесия. Не превръщайте тези реакции в ума и тялото в най-важното нещо за вас. Просто наблюдавайте мислите, чувствата и усещанията и не забравяйте, че най-важното нещо е да се поддържа стабилен ритъм на дишане и постоянно спокойствие.

Просто трябва да си сътрудничим с дишането, то така или иначе се случва. В ежедневието, когато ни предстои да направим нещо, можем съзнателно да спрем за момент и да направим няколко вдишвания и издишвания с концентрация върху тях. Когато правим това, ние по-лесно се свързваме с нашия център и действаме от тази позиция.

               
Успешно практикуване!
 
WoodRose breathwork e …
разработена на базата на пневмокатарзис и се практикува успешно в България от 2002 година. Тя е базирана на дългогодишния ми опит и познания по психология, преживелищни методи на терапия и традиционна вербална психотерапия. В този смисъл, психологически, емоционален проблем може да се реши за един, или няколко сеанса. А всеки емоционален проблем води до физически дискомфорт, или още по лошо до физическо заболяване. Най-важното е, човекът да достигне колкото се може по високо ниво на съзнанието. Да преживее проблема си, като влезе в глъбините на душата си. 

ЗА името на техниката:
Още от дълбока древност Розата се свързва с мистиката и упътването на душата. Египет, Индия, Персия, Рим имат редица легенди за свещеното петолистно цвете. Дори в Германия се е позволявало откъсване на розов цвят единствено в петък – денят, посветен на богинята на небето.  Но най-известната употреба на това цвете е в преносен и съвсем в буквален смисъл – като ориентир за посока. Векове наред символът на розата се свързвал с картите. Розата на компаса е рисувана на почти всяка карта. Първоначално известна като „роза на ветровете“, тя указвала тридесет и двата вятъра, духащи от посоките на осемте основни ветрове, осемте полуветрове и шестнадесетте четвъртветрове. Когато се впишели в кръг, тези тридесет и две точки на компаса идеално съответствали на тридесет и двете венчелистчета на роза.

И така, ветровете на розата задухаха още през 1999г., когато един приятел ми заговори за Hawaiian Baby Woodrose. Няколко години по-късно вече бях поел по пътя на розата и след посещението ми в Бали направих връзка между Hawaiian Baby Woodrose и ефектът от практикуването на моята техника. Реших, че е много подходящо име за системата, тъй като практикуването й води до специфично състояние на съзнанието, което се описва по различни начини: някъде го наричат връзка със себе си, други го обясняват като пълна осъзнатост за тук и сега, трети споделят, че усещат връзката със света около тях и имат кристална яснота в съзнанието си, а за други това е просто състояние без мисли. Но, независимо как човек го разпознава за себе си, то в крайна сметка води човек до неговият истински пристан и заслон, до спокойствието и разбирането за ситуациите в живота му, до среща с него самия, без маски.

Стани късметлия в 7 прости стъпки!

В период от годината, в който често чуваме пожелания за късмет и щастие, 
реших да напиша кратка статия с насоки, които ще Ви помогнат да вземете късмета си в собствените ръце. Предлагам Ви кратка техника от 7 стъпки:

1. Благодарността и разпознаване на всичко, с което разполагате, е първата стъпка към привличане на повече успехи. Напишете на един лист списък с всички неща, за които сте благодарни (може да са хора, вещи, здраве или хубава работа). Дайте си време да го почувствате като подарък и да изпитате благодарни за него. Не се фокусирайте върху обстоятелствата и подробностите, а просто се концентрирайте в позитивна насока върху желаното от вас.

2. Решете какво искате – бъдете конкретни, позитивни, благодарни и по възможност – емоционални. Напишете си утвържденията/желанията на лист. Сложете си ги до огледалото, снимайте ги с телефона. Бъдете благодарни за възможността да създадете и преживеете своето желание във вашия живот!

3. Заявете, че имате точно това, което ви е необходимо, за да постигнете желаното, и с благодарност, че може да получите това, което търсите.

4. Потвърдете желанието си точно – ежедневно правете позитивни декларации, колко сте благодарни за преживяване на желаното.

5. Повярвайте в желаното, почувствайте реалността, емоцията и благодарността от и за желаното.

6. Приемете, позволете и действайте върху нещата и вдъхновенията, които идват при вас с радост, всеки ден се приближавайте към това, което искате.

7. Преживейте желанието си. Бъдете нащрек, защото много често хората не си дават сметка, че днес са точно там, където са искали да бъдат преди години! Отчитайте малките промени, забелязвайте прогреса си и не се отказвайте. Оставете вселената да си свърши работата!

п.с. Когато други хора постигат, това което искат или това, което вие искате, не бъдете ревниви или нетърпеливи, а благодарни, че тяхното желание е постигнато, като модел за това, което искате. 

Приятно творчество!
​Краси

Отвори очи, виж манипулацията

​Темата за манипулацията на общественото мнение е по-актуална от всякога. Точно за това реших да припомня списъка с 10 техники за манипулация чрез медиите, съставен от световноизвестния американския лингвист, есеист и философ Ноам Чомски. 

1. Разсейване
Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения, изпращани от управляващия страната политически и икономически кръг. Отвличането на вниманието е съществена възможност гражданите да бъдат лишавани от важни знания в областта на науката, икономиката, психологията, невробиологията и кибернетиката. Постоянното отвличане на вниманието на хората от реалните социални проблеми, преминаването към теми, които нямат реално значение гарантира, че гражданите са винаги заети с нещо и нямат време да мислят.

2. Създаване на проблем и предлагане на решението му
Този метод се нарича „проблем-реакция-решение“. Създава се проблем, вид „ситуация“, която трябва да предизвика реакция сред населението. Тя, сама по себе си, трябва да изисква приемане на мерките за преодоляването й. Например, изброяването на нарастващо насилие в градските райони или организирането на кървави атаки, които са довели до това гражданите да изискват по-строги мерки за сигурност и политики, ограничаващи гражданските свободи. Или, осланяне на икономическата криза, за да бъдат нарушавани социалните права и да бъдат съкращавани градските услуги.

3. Процес на постепенно налагане
За да наложиш една непопулярна мярка, трябва да го правиш постепенно – ден след ден, година след година. По този начин са налагани принципно нови социално-икономически условия (неолиберализма) през 80-те и 90-те години на миналия век.
Намаляването на функциите на държавата, приватизацията, несигурността, нестабилността, масовата безработица, заплатите, които вече не осигуряват достоен живот – ако всичко това се случи по едно и също време, най-вероятно ще доведе до революция.

4. Отлагане
Друг начин да се прокара непопулярно решение е като то се представи като „болезнено и необходимо“ и се постигне в момента съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се споразумеят с държавата и с бизнеса за лица, пострадали в бъдеще, отколкото в настоящето. Първо, защото ситуацията няма да се случи веднага. И второ, защото хората по целия свят са склонни винаги да таят наивната надежда, че „утре ще бъде по-добре“ и че жертвите, поискани от тях, ще бъдат избегнати. Това дава възможност на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да я приемат, когато му дойде времето.

5. Третиране на хората като малки деца
Някои промоционални изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и тон, като че ли хората отпред са деца в училищна възраст със забавяне в развитието, или са психически болни лица.
Заради печалбата, някой се опитва да заблуди слушателя, използвайки инфантилни завои на словото. Защо? Ако някой се отнася към човека, както към дете на не повече от 12 години, има голяма вероятност реакцията на човека да не е критична оценка, която е нехарактерната за децата по 12.

6. Фокусиране върху емоциите много повече от предлагането на храна за размисъл
Въздействието на емоцията е класическата техника, която се опитва да блокира способността на хората да правят рационален анализ и, в крайна сметка, до голяма степен ги лишава от способността на критично мислене. Освен това, използването на емоционален фактор позволява да се отвори вратата на подсъзнанието, за да се насложат там мисли, желания, страхове, принуда или постоянен модел на поведение.

7. Поддържане на невежество сред населението. Култивиране на посредственост
Целта е да се гарантира, че хората не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани и да се огъват на чуждата воля. Качеството на образованието за по-ниските слоеве на обществото се снижава.Масите са правени бедни и посредствени, така че невежеството, което отделя по-ниски от по-високите социални класи, да остане на ниво, което ниските класи не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на хората да се възхищават на посредствеността
Въвеждане в населението на мислене, че е хубаво или правилно да бъдеш глупав, вулгарен и необразован.

9. Засилване на чувството за вина
Внушаване на човека да вярва, че само той е виновен за собствените си нещастия, които се случват поради липсата на негови умствени способности, умения или усилия. В резултат на това, вместо да се бунтува срещу икономическата система, човек започва да се впуска в самоунижение, обвинява се, причинявайки си депресия, което води, наред с други неща, до застой. Без действие, за всяка революция не може и да иде реч!

10. Да знаеш за хората повече, отколкото те знаят за себе си
През последните 50 години напредъкът в науката доведе до образуването на разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която се ползва и се упражнява от управляващите класи.
Благодарение на невробиологията и приложната психология, „системата“ има на свое разположение задълбочени познания за човека, както по физиология, така и по психология. Тя е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма мощност и повече хора под контрола си.
1. Никога не безпокой другиго за нещо, което можеш да свършиш сам.
2. Никога не отлагай за утре нещо, което можеш да свършиш днес.
3. Никога не харчи парите си, преди да ги имаш.
4. Никога не купувай нещо, което не искаш, защото е евтино; то ще ти излезе скъпо.
5. Гордостта ни струва повече от глада, жаждата и студа.
6. Никога не се разкайвай затова, че си яли прекалено малко.
7. Нищо не е неприятно, ако го правим доброволно.
8. Колко болка са ни стрували злините, които никога не са се случили.
9.Когато си ядосан, брой до десет, преди да заговориш; ако си много ядосан – до сто.
10. Винаги хващай нещата откъм гладкия им край.

Откъс от книгата „Философия на свободата“ на Томас Джеферсън

Това, къде сте в момента не е важно. Важно е кой искате да бъдете.

Ритъмът на дишане засяга Паметта и Страховете ви!

Амигдалата е много свързана с емоционалните процеси, и в частност със страховите състояния. Учените карат 60 доброволеца да правят внезапни решения, по снимки, в лабораторна среда, където записват дихателните модели. Задачата е проста: когато доброволците виждат снимки с образи на неща, от които хората се страхуват, или пък изобщо не очакват да видят (изненади), трябва да започнат да дишат възможно най-бързо и плитко.  

Когато снимките се появяват по време на вдишване, хората ги разпознавали като страшни по-бързо, отколкото когато те се появявали по време на издишване. При изненадващите образи обаче ситуацията се оказва точно обратната. Тези ефекти намаляват значително, когато хората спрат да дишат през носа и започнат да дишат през устата. В резултат на изследването се установява, че ефекта на страха се появява в пъти по-силно при дишане през носа. 

В експеримент, насочен към оценяване на функцията на паметта – свързана с хипокампуса – на същите доброволци са показани снимки на предмети на екрана на компютъра и им се казва да ги запомнят. По-късно те са помолени да си спомнят тези снимки. Изследователите установяват, че припомнянето е по-лесно и цялостно, ако изображенията са се появили по време на вдишване.

Откритията показват, че бързото дишане може да създаде предимство, когато някой е в опасна ситуация: „Ако сте в състояние на паника, ритъмът на дишане става по-бърз. В резултат на това ще прекарвате пропорционално повече време във вдишване, отколкото когато сте в спокойно състояние. По този начин вродената реакция на нашия организъм към страха с по-бързо дишане може да има положително въздействие върху мозъчната функция и да доведе до по-бързо реагиране при опасни стимули в околната среда.“

Друго прозрение от изследването е върху основните механизми на медитация или фокусирано дишане: „Когато вдишвате, вие в известен смисъл синхронизирате мозъчните трептения в лимбичната мрежа“ отбелязва професорът.

Услуги:

НЛП

Невро-лингвистичното програмиране е отличен инструмент в психологическата работа. То позволява бързо да се променят, възприемат или отстраняват навици, модели, емоции и нагласи.

Фирмени консултации

Успехът на всяка компания се крие в спокойните и мотивирани служители. Като психолог-консултант, аз съм се специализирал изцяло в работа с  конкретен човек, неговите емоционални и психически трудности и проблеми. По тази причина уменията ми са изключително полезни при необходимост от емоционално и психическо успокояване, фокусиране, приоритизиране, вземане на решения, излизане оттворчески застой, усещане за прегаряне, преодоляване на бърн аут, разрешаване на конфликти и междуличностни проблеми на работното място.  Подбор на съвместими личности за екип.  Обучение на служители в различни техники за справяне със свръх стресови ситуацции, техники за овладяване на емоциите и проясняване на ума.  И всякаква друга психо-емоционална работа със служителите, която води до по-голяма ефективност и симбиоза в екипа.

%

Успеваемост

Брой индивидуални клиенти

Успешни истории

Хармония между мисли и действия - мисия невъзможна!?

Напоследък се обръща изключително много внимание на мистиката, необичайните и необясними явления. Загадъчните дарби и умения. Реших тук да ви споделя нещо съвсем различно! Нещо, което е научно обосновано, нещо доказано. С любопитство и интерес следя различни научни изследвания в областта на нервната ни система и мозъка. Нo най-вече, защото вярвам, че науката е дете на мистиката и рано или късно вселенските тайни ще се разбулят пред нас. И дори най-големите скептици няма да могат да ги оборят!

И така, много пъти сме си говорили колко е важно действията ни да са в синхрон с мислите и с чувствата ни. Но, на практика това често се оказва мисия невъзможна! Наскоро прочетох статия, в която се обясняваше, че един от начините да развиете такава съгласуваност между мисли и действия, е „просто“ да мо­делирате физиологичните състояния на хората, които притежават това качество!

Същността на моделиране­то се крие в разгадаването на въпросът:“Коя част на мозъка си използва успешният човек в даде­на ситуация?“

Иначе казано, ако искате да бъдете в синхрон със себе си (мисли-чувства-действия) трябва да използвате мозъка си по същия на­чин, както хората, които вече са го постигнали. Нормално е сега да се запитата: “ И как по-точно ще го направя?“. Учените са намерили и точи отговор – като копирате ТОЧНО физиологията на някого, ще се обърнете към същата част на мозъка си!

Какво означава това?!

Сега в съгласу­вано състояние ли сте? Ако смятате, че не сте, може да се прехвърлите по следния начин:

Спрете за момент и помислете за трима човека, които бихте искали да копирате. С какво се различава тяхната физиология от вашата? Тоест: как седят тези хора? Как се движат? Какви са техните основни жестове? Как дишат – дълбоко или плитко? Бавно? Бързо? Как говорят – бързо или бавно? Кои са основните изрази на ли­цата им? Какво отношение демонстрират спрямо проблеми или изненадващи ситуации? Какви думи използват най-често? Отделете един мо­мент и седнете по начина, по който седи някой от тях. Създайте подобно изражение на лицето си, опитайте да имитирате подобно изражение и жестове, до колкото ви е възможно и комфортно.

Повтаряйки физиологията, вие подавате нови сигнали към вашия мозък.
Когато повтаряте определена физиоло­гия, изпращате определени сигнали на мозъка си. За него е безразлично, дали влагате особено емоции или не. Ако се усмихвате насила, след известно време ще започнете да се чувствате по-добре. И това е факт! Така ще бъдете в състояние да изпитате подобни или същите чувства, като тези на успешните за вас хора. Често пъти ще виждате вашата версия на същите кар­тини, които те виждат, а мислите ви ще представля­ват вашата версия на техните мисли.

Не мога да гарантирам, че ще успеете още от първия път, но ако моделирате достатъчно точно успешните физиологични поведения на друг човек, със сигурност съвсем скоро тялото ви ще отговори със съответното състояние (било то на гняв, болка, тъга, приповдигнатост, радост или възторг – в каквото е и вашият човек за пример!). 

Изследванията продължават да дават научна подкрепа на това явление.
Според една статия в списание „Омни“, двама изследователи открили, че думите имат спе­цифични електрически модели в мозъка. Неврофизиологът Доналд Йорк от Медицинския център на Универси­тета в Мисури и специалистът по патология на речта от Чикаго Том Джинсън установили, че различни хора използват едни и същи схеми.

В един от експерименти­те си те успяват да открият същите мо­дели мозъчни вълни у хора, които говорят на различни езици еднакви изречения. Те вече са програмирали компютрите да разпознават тези модели, така че да могат да интерпретират ду­мите в съзнанието на човека, преди дори да са произне­сени! По този начин вече компютрите буквално могат да четат мисли. Точно както ние можем да се „пренастройваме“, имитирайки точно физиологичните състояния на даден човек.

При хора с голяма вътрешна сила като Джон Кенеди, Мартин Лутър Кинг или Франклин Рузвелт могат да бъдат открити някои уникални аспекти на физиологи­ята – специален поглед, тоналност или физически жестове. Ако можете да моделирате техните специфични физиологии, ще проникнете до същите продуктивни части от мозъка и ще започнете да виждате света по същия начин като тях. Очевидно, тъй като дишане­то, движението и тоналността са критични фактори за създаване на дадено състояние, снимките не дават достатъчно информация, затова е добре, ако ги срещате на живо или може да ги гледате често на видеозаписи.

Започнете с малки стъпки – първо копирайте само техните пози, после жестовете им (колкото може по-точно). Когато смятате, че сте ги усвоили продължете с дишането, после с интонацията. Имайте предвид, че ако копирате физиоло­гията, но в същото време си мислите: „Изглеждам глупа­во”, няма да извлечете максимална полза от упражненията, тъй като няма да сте съгласувани. Тялото ви ще казва едно, а умът ви – друго. Просто не се отказвайте и постепенно ще започ­нете да се пренасяте в един нов за вас свят. Това е нормално! 

Забелязвайте нивото на съгласуваност, присъщо за всички успешни лидери – техните физиологични процеси излъч­ват едно-единствено нещо – абсолютно единство! Няма противоречиви пос­лания. Всичко е ясно, категорично, еднозначно. 

УСПЕХ!
​Краси

Свръх изтощен ли си? До кога така?

 Предлагам Ви кратък списък с основните виновници, които точат енергията ни ежеминутно! Ако си мислите, че работата ви е твърде много и тежка, вероятно ще останете изненадани. Просто хвърлете едно око: 

1. Недоведени до край дела.
Всеки път, когато се захванеш с някаква работа, когато започнеш нещо, но не го доведеш докрай, се губят напразно не само материални ресурси. В психиката, като в компютър, остава да виси незатворен процес, който не се осъзнава, но през цялото време поглъща енергия и сили, стоейки на дневен ред. Например: да дадеш обещание и да не го изпълниш, да имаш дългове, да имаш недовършена работа и т.н..

2. Лъжи ( както към другите, така и към себе си).
Когато човек лъже, му се налага да губи много енергия за поддържане на измислените ситуации и образи. Често влиза в разрез със самия себе си – мисли-чувства и действия се разбалансират, губи се много енергия, за да се поддържа даденото състояние. Опитайте се да бъдете честни със себе си. Зная, че понякога е много трудно, но си задайте въпроса: Правя ли се на нещо, което не съм, което чувствам, че не е правилно? Опитвам ли се да бъда харесван? Има ли лицемерие в поведението ми спрямо някого? Преувеличавам и украсявам ли историите, които разказвам?

3. Обиди, дръпнатост и всякакви други форми на самоизолация.
Човекът е отворена енергийна система. И ако го изолират, той започва да слабее. Точно така, както се случва при блокада на град, пристанище или страна. Изолирай физически, икономически или даже информационно, който и да е обект, той започва да вехне.
Кога се случва това: когато се отказваш от родствените връзки, забравяш предците си, пренебрегваш рода си (независимо от повода – обида към хората, живота или нещо друго). Когато човек не принадлежи към група, общност, няма съмишленици и приятели. Както казват, дърво без корени не може да вирее. Има реално изследване, което е доказало, че семейните хора, живеещи в малки общности, живеят по-дълго, са много по-здрави и щастливи от всички останали!

4. Страх, недоверие, ненужна враждебност.
При изживяване на всякакви негативни крайноси се изразходват огромни енергийни ресурси, тъй като организмът е в режим на „война“. Знаете ли, че вербалното нападение (когато някой ви крещи, обижда или мачка психически) е абсолютно еквивалетнто на физически побой над вашия организъм. Единствената разлика е, че не ви остават синини след такива сблъсъци. По тази причина, страсираната психика поставя организма в постоянна готовност – да се бие или да бяга. Това ни изтощава много!

5. Физически, емоционални или информационни претоварвания. 
Когато човек прекомерно се натоварва с работа или емоционални преживявания, също бързо разпилява силите си. За обработване на информацията от мозъка отива изключително много енергия. Ако не си даваме достатъчно време за почивка, за релаксиране сред природата или физическа дейност, която да балансира умственото ни претоварване, ние напразно изчерпваме хормоните от надбъбречните жлези, което може да доведе дори до бъбречна недостатъчност.

6. Неправилен и недостатъчен сън.
Първото нещо, на което учат лекарите в Германия, е хигиена на съня. Да спиш по минимум 6 до 8 часа на ден, да имаш един и същи ритъм на сън, независимо дали е събота или неделя, да е тъмно в стаята ти, да няма работещи ел. уреди до главата ти, да не гледаш телевизия и филми час преди лягане и т.н. и т.н. Много елементарни на пръв поглед, но златни правила за правилна почивка! Ако спим в неподходящо време, недостатъчно или при неблагоприятни условия, организмът не може пълноценно да възстанови своите сили по време на сън. Натрупват се токсини, объркват се биоритмите и жлезите с вътрешна секреция, мозъкът се претоварва с неусвоена информация, възможно е дори да започне да бърка съня с  реалността (в случаите, когато има системно недоспиване).

7. Преяждане, интоксикация с алкохол, цигари, наркотици.
Те заставят организма да губи ресурси за обезвреждане и изхвърляне на токсините. Претоварва нервната система, бъбреците и червата. Късното ядене вечер, също разваля съня иможе да доведе до ярки сънища и усещане за голяма умора сутринта.

8. Излишни разговори, вътрешен умствен диалог, суетливост.
Може да ви изглежда незначително, но всъщност става дума за изразходено колосално количество енергия, при това, напълно излишно! В повечето случаи мислим за минали неща, които не могат да се променят, или за бъдещи, които не подлежат на нашия контрол.

9. Болести, неизлекувани травми и всякакви форми на изтичане на енергия, вредни външни обстоятелства и т.н.
Тук спадат неприятни и вредящи хора в обкръжението, геопатогенни зони, промишлено замърсяване, травми и други наранявания, за които ежедневно си затваряме очите. Виждаме ги, осъзнаваме ситуацията, но не я променяме и тя ни влизае негативно, точейки енергията ни. 

п.с. Нашите собствени действия водят до загуба на енергията ни. От нас и само от нас зависи дали ще продължим да разпиляваме жизнената си сила в ненужни мисли, нездравословни навици и срещи с хора и ситуации, в които не искаме да бъдем. Или ще изберем да я влагаме в смислени действия, ще я пестим за наистина важните хора в живота, ще я канализираме в начинания, към които ни води сърцето.

Успешна практика!
Краси

Източник: Интернет

ТЕСТ - Кое е наистина важно за вас?

Предлагам ви интересен, лесен и учудващо точен тест по релационна психомоторика. От него ще успеете да разберете много интересни проникновения за живота ви в момента без никакво напрягане и задълбочаване в сложни хипотези.

Преди да продължим нататък, пригответе си чист лист хартия и химикалка. След като прочетете всеки въпрос, веднага преминете към отговора. Не си давайте време за размисъл. Пишете или рисувайте първото нещо, което ви дойде в главата. Не го подлагайте на цензура. Не го променяйте, защото не ви харесва, просто го напишете.

Ето и въпросите. Ако отговаряте на тях веднага и без да се замисляте, ще успеете да установите контакт със своето подсъзнание.

 1. Представете си, че се разхождате с някого в гората. Кой би могъл да бъде той?
 2. Разхождате се в гората и виждате недалеч от себе си животно. Какво е то?
 3. Какво се случва, когато срещнете очи с него?
 4. Вие продължавате да ходите в гората. Излизате на поляна, на която се намира домът на вашите мечти. Как бихте описали размерите му?
 5. Заобиколен ли е вашият дом на мечтите с ограда?
 6. Влизате в дома. Отивате в трапезарията и поглеждате масата за хранене. Опишете какво виждате на нея и около нея.
 7. Вие напускате къщата през задната врата. И виждате лежаща направо на тревата чаша. От какъв материал е направена?
 8. Какво ще направите, виждайки я?
 9. Отивате до края на двора, по средата на който е къщата. Там има водоем. Какъв е този водоем?
 10. Как смятате да преминете водата, за да продължите по-нататък?

❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ ❥ 

Отговорите на всички въпроси, които сте дали, показват вашите ценности и идеали. Ето как да ги анализирате:

 1. Човекът, с който се разхождате – това е най-важният човек в живота ви.
 2. Размерът на въображаемото животно – това е всъщност размерът на проблемите в подсъзнанието ви. Колкото по-голямо е животното, толкова по-тежко ви е да живеете.
 3. Това как реагирате на неочакваната среща в гората е най-характерният за вас начин за решаване на проблемите (агресивен, пасивен или чрез бягство).
 4. Размерът на дома, къщата, която сте видели – това е размерът на вашите амбиции. Ако той е твърде голям, може би имате завишени очаквания от живота.
 5. Ако няма ограда, то значи вие сте открит и вътрешно свободен човек. Ако има ограда, означава, че цените личното пространство и очаквате същото от другите. Тоест, никога няма да навлезете в личното пространство на другите без разрешение.
 6. Ако в тази стая вие не виждате храна, цветове или хора, това означава, че най-вероятно сте дълбоко нещастни.
 7. Издръжливостта и трайността на материала, от който е направена чашата – това са доколко издръжливи, трайни и надеждни възприемате отношенията си в семейството. Пластмасова или хартиена чаша за еднократна употреба? Стъкло? Най-вероятно вие се тревожите за бъдещето на семейството си. Ако чашата в съзнанието ви е била метална или порцеланова, няма от какво да се притеснявате.
 8. Вашите действия характеризират отношението към човека от въпрос номер 1.
 9. Размерът на водоема – това е размерът на вашия сексуален апетит.
 10. Колкото „по-мокър” начин за преминаване през водоема изберете, толкова по-голямо значение в живота ви има секса.


Можете да правите този тест отново и отново с разлика от няколко дни. Tой отразява не някакви базови характеристики на вашата личност, а вашето психоемоционално състояние в дадения момент.

​Източник: Интернет

Личното време на майката – най-добрият лек срещу стресa и лошото възпитание на децата

Една от многото свръх стресирани млади майки на скоро ми сподели „Признавам си, че на моменти ми идва да избухна и да пребия дъщеря ми! Избухвам неочаквано и ми коства огромни усилия да се сдържа, да не ми падне пердето. Обикновено започвам да крещя, понякога я удрям. Тя се стряска и започва да плаче, след което аз изпитвам огромна вина за цялата ситуация. Не искам да бъда такава майка, но не зная как да се овладея в такъв момент…„
Младите майки изпитват неочаквани силни емоции, като например самота, леки форми на депресия, недооцененост. Което е нормална ситуация, след месеци непрестанно недоспиване, сменяне на памперси, преобличане, системна преумора и такава голяма промяна в живота и ежедневието. Колкото и да четете, човек никога не е истински подготвен за това нещо. Усещането че затъпява, че другите около нея живеят живота си, а тя бди непрестанно над едно малко човече, което изисква цялата й енергия, време и внимание на моменти става много тежко.

Основният ми и най-важен съвет, който всъщност е универсален за всички родители, няма нищо лошо в изпускането на параВсъщност, то е силно препоръчителноДавайте си истинска почивка. Време само за вас.

Има различни бързи техники, за които вероятно всички сте чували, като например:
– Обратно отброяване от някаква цифра, която ви хрумне в момента на кризата (например да преброите от 48 до 0).
– Бавно вдишване и издишване за 7 секунди, без пауза, за няколко минути.
– Позитивни утвърждения, като „ Аз съм спокойна, осъзнавам ситуацията“ и подобни.

Но всички те не са решение на основния проблем, който не е моментната емоция, а умората, която прави човек изнервен и сприхав, която го кара да загуби самообладание. Липсата на енергия често замъглява трезвата преценка. 

Съвет номер 1.

Въвлечете всички около вас в отглеждането на децата, не сте сама! Не го забравяйте 🙂

Баби, дядовци, братя, сестри, лели, приятелки с деца, дори съседки. Но, най-вече таткото. Имам няколко клиентки, чийто мъже са доста заможни. Готови са да платят за няколко гледачки, но не и те сами да отделят от времето си, за да се грижат за децата си. Важно е да се осъзнае, че това не е добре за детето. В дългосрочен план не е добре и за връзката на родителя с детето, но когато се осъзнае, обикновено вече е твърде късно. Идеален вариант е, например, татко да приспива бебето, докато мама се лакира или си взема вана. Татко да разходи бебето, докато мама е на кафе с приятелки или на масаж. Това важи и за порасналите деца.

Съвет номер 2

Въздържайте се от вменяване чувство на вина. Това оставя много голяма травма в последствие.
Децата и без друго се самообвиняват за неуспехите и страданията на родителите си. Не задълбочавайте тази тяхна болка. Често такава вина се преживява като изявена агресивност, неспокоен сън, или обратното – затваряне и липса на апетит. Ако сте много, много ядосана, излезте от стаята. Ударете възглавница, пуснете музика. Направете нещо далече от детето си. След което (или, ако имате сили, преди това) преведете разговор с него, като с голям човек. Обяснете му, че ви е ядосало много, че искате да ви мине, че причината да се чувствате така е …..(еди какво си негово поведение)…..

Съвет номер 3

Приятните спомени са идеален лек срещу лошо настроение.

Създайте си хубави спомени с детето. Този миг вероятно няма никога повече да се повтори. Децата растат като гъби, затова измислете нещо, което да направите заедно, което ще ви зарадва и ще остане в семейните спомени. Може би да организирате забавна фотосесия? Кратко пътуване до различен парк? Ако тези неща са твърде трудоемки, тогава си припомнете хубавите семейни моменти. Разгледайте албумите. Спомнете си с каква трепет сте очаквали нещо, което ви се е случило. Семейната ваканция или подаръците от Коледа.

Ако спонтанно ви идва да заплачете (понякога без причина), ако се хващате, че зацикляте, гледате в точка и не можете да мислите ясно, или системно се чувствате изморена, с главоболие или мигрени, значи е време за ПОЧИВКА.

Домашна рецепта за лечение СТРЕС

Нека си го кажем на право – да се държим като отговорни възрастни е изключително напрягащо и изтощително! Да поддържаме всички социални роли, в които ни се налага да влизаме, да отговаряме на очакванията и изискванията на обществото, семейството, колегите и приятелите ни, да мислим по 24 часа за работата, децата, къщата, родителите, сметките, заемите, битовизмите и всички онези допълнителни неща, е абсолютно изцеждащо. Да, мозъкът ни просто прегрява! 

Всеки допълнителен ангажимент ни се струва непосилна задача, всяка нова молба за помощ ни изнервя, всеки нов малък проблем ни изкарва от равновесие. Светлината Ви дразни. Постоянно сте в лошо настроение. Имате нужда от огромни количества кафе, но въпреки ова сте постоянно изморени. Спокойно! Не сте сами! Това е новата, модерна болест, наречена „СТРЕС“.

Ако не вземете навреме нещата в свои ръце, тези симптоми могат да се задълбочат в много по-сериозни здравословни проблеми, започвайки от храносмилателния тракт и продължим с други основни органи. За да имате достатъчно сили да се справите с ежедневните задачи, вие имате нужда от време за себе си, от качествена почивка и баланс. Затова Ви предлагам няколко изпитани ефективни действия, които ще ви осигурят повече спокойствие и намаляване на нивата на стрес!

1. Преосмислете приоритетите си!  
Направете малки промени в начина си на живот, ще се почувствате отново силни и изпълнени с желание за живот. Много работа, и никакво време за забавления? Вече НЕ!

Спасението е в малките почивки през деня, в които да правите нещо, което ви носи удоволствие само и единствено на вас. Пуснете си музика, прочетете някое списание, разменете най-новите клюки с най-добрата си приятелка, четете вицове! Смехът е здраве 🙂 Така ще се откъснете за малко от рутинните си задължения и се отпуснете.

2. Липса на слънце
Ако няма достатъчно естествена светлина, тялото ви минава в режим „заспиване“, обясняват лекарите. Това е причината и за състоянията на необясним гняв или депресия, които обхващат повечето хора през зимата.
За това, при първите слънчеви лъчи, излезте на разходка. Всъщност, излизайте навън дори да няма слънце. Светлината прониква през облаците и при всички случаи ще се почувствате по-добре, отколкото ако седите в стая с 4 стени 24 часа на ден! Това дори и чисто несъзнателно влияе на психиката ви и подава сигнал, че сте „затворен“.

3. Неправилно дишане
Звучи малко налудничаво, че може да има правилен и грешен начин на дишане, но това е факт.
Повечето хора (жените особено) дишат с горната част на дробовете (когато при дишане се повдигат гърдите или дори още по-плитко – само до ключиците). Използва се малка част от капацитета на дробовете, което означава, че не поемаме достатъчно количество кислород. А кислородът участва във всички жизнено важни функции в тялото ни (като пречистване на кръвта, оросяване на крайниците, 30% от поетия кислород директно отива към мозъка ни, за да го поддържа фокусиран и т.н.). Правилно (по-скоро полезно) е коремното (диафрагмено) дълбоко и възможно най-бавно дишане. Сложете ръка на корема си и поемете дълбоко въздух. При диафрагменото дишане, ръката ви трябва да се повдигне нагоре заедно с корема. Коригирайте дишането си винаги, когато се усетите, че не дишате. Нормално е да почувствате лек световъртеж, това е заради по-голямото количество кислород, което вдишвате. Това със сигурност ще ви помогне!

4. Малко движение
Когато седите дълго време в една и съща поза, тялото ви решава, че е време за сън и се отпуска! Специалистите препоръчват на всички, които работят седнали, да се раздвижват на всеки час. Това е полезно и за тялото и за очите ви, които буквално „изсъхват“ от дългото взиране в монитора.

Протегнете се, разходете се, клекнете няколко пъти – ще почувствате страхотен прилив на енергия и ще продължите с нови сили работата си. Ежедневни упражнения и спортни занимания са изключително важни, но не трябва да прекалявате. В стремежа да се влезе бързо във форма, хората са готови да спортуват всеки ден, което не е правилно, особено за начинаещи.
Тялото има нужда от почивка, за да се възстанови. 
Знаете правилото – здравословен хранителен режим, чрез който приемате всички необходими хранителни вещества, а калориите не надвишават дневния ви разход на енергия, и малко упражнения.

В тази графа слагаме и изключително важната – Правилна стойка
Ако сте прегърбени и със свити рамене, тялото ви решава, че не се чувствате добре и вие наистина нямате тонус. Неправилната стойка оказва напрежение и върху различни групи мускули и стави, което допълнително натовара организма. А, представете си какво си причинявате с 8 часа неправилна стойка, ежедневно! Винаги, когато се усетите, коригирайте стойката си – изпънете раменете назад, изправете гърба и вдигнете глава. Това е начинът отново да се почувствате добре и да изглеждате свежи!

5. Безсъние
Едно от първите неща, на които учат лекарите в Германия, е хигиена на съня. За да бъдат свежи и в кондиция да вземат правилни и адекватни решения, те трябва да се грижат много добре за себе си. По тази причина ги учат да стават и лягат винаги по едно и също време. Независимо дали е събота или неделя. Съветват ги да не се излежават, ако станете веднага, след като се събудите първия път, е доказано, че целият ви ден тялото ще е по-свежо, отколкото, ако се бутите и унасяте в сън няколко пъти, преди да станете.

Част от този проблем са и т.нар. Светли като ден нощи
Осветлението вечер е достатъчно да обърка вътрешния ви часовник и организмът ви да работи в режим “ден” дори и в 12 през нощта. За да нямате проблеми със заспиването вечер, намалете осветлението в къщи няколко часа преди времето за сън. Mного важно е в стаята ви да няма никаква светлина и включен електроуред. Максималната светло и шумоизолация допринасят за над 50% по-дълбока релаксация по време на сън!! Дори да си отспите както трябва след тежка нощ, това няма да възстанови напълно изтощения ви организъм! Смяната на режима се отразява сериозно върху тялото ви. За това не прекалявайте с нощните забавления и спазвайте, до колкото е възможно, точен час на лягане и ставане, които съответстват на биологичния ви часовник и обмислете какво има нужда да бъде променено в стаята ви за почивка!

6. Дехидратация
Много хора страдат от липса на достатъчно течности в организма, без изобщо да подозират. Когато почувствате жажда, това означава, че тялото ви вече е загубило между 2 и 3% от течностите си (което е много). Какво означава това?От липса на вода кръвта се сгъстява, движи се по-трудно по кръвоносната система и сърцето трябва да работи по-усилено, за да снабди всички органи с необходимото количество кислород и хранителни вещества. В повечето случай бъркаме усещането за жажда с глад. Просто защото не сме свикнали да го разпознаваме! Въпреки, че това звучи малко странно е факт! Както е факт, че тялото, което е жадно, задържа много вода, тъй като не знае кога пак ще му бъде дадено достатъчно количество. Ако обаче приемате редовно достатъчно количество вода, тялото ви няма да изпитва стрес от обезводняване и няма да задържа течности! Най-лесно е да държите до себе си шише вода и всеки път, когато погледът ви попадне на него, да пийвате по малко. Всички вече знаят, че на организма са му необходими около 2 литра течности на ден, за да се чувства добре.

7. Витаминено-кофеиновата закуска
Най-разпространената “закуска” определено е кафе и разтворими витамини. Колкото и “стимулиращо” да звучи, нито кафето, нито разтворимите витамини дават енергията, от която се нуждаете, за да започнете добре деня. Горещо препоръчвам зелен чай в съчетание с хубав, пресен фреш, по ваш избор! Хранителните вещества, които приемате от фреша, дават всичко необходимо на организма ви, същевременно не изживявате нервността и гладът от кафето, но сте бодри от зеленият чай!
 
8. Прекалено много шум
Шумът е стрес. Не само когато спите! Може да не го чувате съзнателно, но, повярвайте ми, тялото ви го отчита! Когато около вас е шумно, пулсът се ускорява, кръвното се повишава и адреналинът скача. Продължителното излагане на шум, съвсем логично, води до чувството на умора и отпадналост.
Намалете източниците на шум до колкото е възможно. Както на работа, така и вкъщи. Не слушайте музика прекалено силно, изолирайте добре спалнята си (шум от улицата, ремонтът в съседния апартамент, бипкащите коли и линейки, работещи електроуреди, вентилаторът в банята и т.н.) Вземете си восъчни тапи за уши, които няма да ви убиват, същевременно ще ви осигурят спокойствие вечер, а защо не и на работа (особено, ако работите в много шумна среда). 

Следвайки ежедневно тези съвсем прости съвети, ще превантирате появата на големи дози стрес в организма ви. Ще си осигурите едно по-спокойно ежедневие и по-здраво и релаксирано тяло.

​В крайна сметка грижата за другите минава първо през грижата за нас самите.

Успех!

Постигни целите си. Научи се да печелиш!

Да, точно ти можеш да се научиш на няколко прости техники, които ще ти помогнат за постигане на целите ти. Ще бъда честен. Няма как от една статия да те науча на универсална техника за манипулиране на всички, постоянно. НО, обещавам това, което споделям тук работи и ще подобри чувствително ситуацията ти (ако го правиш!)!   Това са няколко от по-простите начини да спечелиш приятели и да повлияеш на хората, използвайки психологията, без да се държиш лошо или да накараш някого да се почувства зле. Целта ми е ти да се чувстваш по-добре! 

❥  Не се притеснявай да искаш Услуги

Помоли някого за услуга – ефектът на Бенджамин Франклин

Легенда разказва как Бенджамин Франклин искал да спечели човек, който изобщо не го харесвал. Помолил мъжа да му даде много рядко срещана книга и, когато я получил, Бенджамин благодарил сърдечно. В резултат на това, мъжът, който никога преди това не искал дори да поглежда Франклин, станал един от най-добрите му приятели. 

Учените решили да тестват теорията и открили, че онези, които били помолени от изследващия за услуга го оценили по скала с доста по-високи оценки от останалите групи. Може да звучи доста объркващо, но теорията, всъщност, е доста добра. Ако някой ти направи услуга, подсъзнателно ще осъзнае, че вие явно заслужавате и затова той ви харесва.

„Този, който някога ти е направил добро, е по-склонен да повтори жеста, отколкото онзи, на когото ти сам си помогнал.”

❥  Цели се високо
Трик: Поискай повече, отколкото ти е нужно, а после се отблагодари

Този трик е един от универсалните ключове, които отварят много врати. Започваш с някаква крайно нелепа молба към някого – такава, каквато той/тя най-вероятно ще откаже. После се връщаш след известно време с друга, малко по-разумна – онова, което си искал в действителност.

Тук също цялата ситуация може да ти звучи нелепо, но идеята е, че човекът ще се почувства в известен смисъл кофти, защото ти е отказал първия път, дори молбата ти да е била абсурдна. Ето защо, когато го помолиш втори път за нещо смислено, той/ тя ще се чувства по-задължен да ти помогне… поне този път. Учените са тествали този принцип и са стигнали до същия извод за причината, поради която човекът би ти помогнал.

❥  Имена
Трик: Използвай името на конкретния човек или званието/ титлата му в зависимост от ситуацията

Дейл Карнеги, авторът на „Как да печелим приятели и да влияем на хората”, вярва, че използването на нечие име е изключително важно. Той казва, че на подсъзнателно ниво името му / й е най-сладкото и приятно нещо за човекът, към когото се обръщате. Името все пак е основен компонент на човешката идентичност и, когато го чуваме, потвърждаваме сами на себе си нашето съществуване, което ни кара да се чувстваме много по-благоразположени към човекът, който ни говори.

Използването на нечие звание или титла също може да има силен ефект. Идеята е, че ако действаш като определен човек, рано или късно ще се превърнеш в него – малко като лично пророчество за бъдещето. За да използваш това и да влияеш на околните, можеш да се държиш с тях като с такива, каквито искаш да са, и те ще несъзнателно ще се възприемат като такива.

❥  Ласкателство
Трик: Ласкателството ще те отведе, където пожелаеш

Тази тактика май е доста очевидна и ясна… поне на пръв поглед, но има някои малки хитринки. За начинаещите е важно да знаят, че ако ласкателството не е прието като искрено, то повече ще навреди, отколкото да помогне. Но, според проучвания са изследвали мотивите за различните хорски реакции на ласкателства и са открили някои доста важни неща.

Ако ласкаеш някого, който има висока самооценка и той оцени това като искрен комплимент, ще те хареса повече, защото затвърждаваш мнението му за самия него. Но! Aко ласкаеш някой с ниска самооценка, има вероятност да подейства противоположно и той/ тя да започне да те харесва по-малко, защото думите ти си противоречат с негативния начин, по който вижда себе си. Това, разбира се, не означава, че трябва да унижаваш хората с ниско самочувствие, а просто да подбираш много внимателно комплиментите си и начина, по който ги изразяваш.

❥ Огледало
Трик: Копирай неговото/ нейното поведение

Мимикрията е нещо, което някои хора правят неволно и постоянно. Това са хора хамелеони – опитват се да се впишат в средата си като копират маниерите и понякога дори речта на околните. Не казваме, че трябва да ставате такива, защото това са хора без собствен стил, сякаш дори не са личности, а просто копирачи, но ако умеете да правите нещо подобно в подходящия момент, със сигурност човекът, до когото искате да стигнете ще ви хареса.

Според проучванията онези, които са имитирани, са доста по-склонни да услужат на този, които ги копира. Другото откритие след проучванията е дори по-интересно – онези, чието поведение е копирано от някого, са по-мили и дружелюбни към всички. Ключът се крие в това, че имитирайки някого, ти го караш да се чувства стойностен. Макар това признание да е към конркретния човек, който е имитиран, той ще се чувства много по-значим и така ще бъде по-уверен, щастлив и добре предразположен да помага на другите.

❥  Използвай умората
Трик: Помоли за услуга, когато някой е уморен

Когато някой е уморен, той е по-малко скептичен към всичко, което чуе, независимо дали е просто някакво твърдение или молба. Причината е, че когато хората са уморени, не само физическата, но и психическата енергия намалява.

Когато се обърнеш с молба към някой уморен човек, вероятно няма да получиш конкретен отговор, но поне едно „Ще го направя утре”, защото той/тя няма да иска да се занимава с вземане на решения в този момент. На следващия ден няма да може да се откаже от казаното, защото хората обикновено пазят репутацията си и държат на думата. Чисто психологически е нормално да изпълниш нещо, което си казал, че ще направиш.

❥ Оферта, на която не може да откаже
Трик: Започни с молба, на която човекът не може да откаже и давай смело

Вместо да започнеш с голяма молба, избери нещо по-просто и малко. Ако веднъж някой се е съгласил да ти помогне или се е съгласил с нещо, той/ тя ще е много по-склонен да направи по-голяма услуга за теб.

За да проверят до колко действа тази тактика, учените помолили хората да изкажат своята подкрепа към екваториалните гори и природата като цяло, което е нещо лесно. След това, тези които се съгласили да изкажат подкрепа, лесно склонили и да помогнат и, когато се стигнало до закупуване на продукти, които били в подкрепа на каузата, хората не се зачудили изобщо.

Но, недей да искаш услуга след услуга. Според психолозите е много по-добре да изчакаш ден-два преди втората молба.

❥  Пази тишина
Трик: Не коригирай хората, когато грешат

Ако постоянно казваш на някого, че греши, той надали ще те хареса. Всъщност, има начин да покажеш несъгласие и да обърнеш това в добронамерен разговор, без да казваш на събеседника си, че не е прав, което ще го „удари” право в егото.

Тактиката се нарича Центърът на Рансбергер и е измислена от Рей Рансбергер и Маршал Фриц. Идеята име проста: вместо да спориш, изслушай това, което има да каже и после се опитай да разбереш как се чувства и защо. Обясни му с какво си съгласен и използвай позитивната нагласа, за да изкажеш позицията си. Така шансът да те изслуша и да ти позволи да го коригираш е много по-голям.

❥  Повторението е майка на знанието
Трик: Перифразирай изказването на човека и му повтори това, което току що е казал

Един от най-положителните начини да влияеш на околните е да им покажеш, че наистина разбираш как се чувстват и си съпричастен с тях. Може би най-ефективният начин да го направиш е да перифразираш думите им и да им ги повториш, тактика известна още като рефлективно слушане. Например, когато един терапевт използва това рефлективно слушане, хората са много по-склонни да му разкрият емоциите си и да изградят с него приятелска връзка. 

Това е много полезно и за отношенията ти с приятелите. Ако ги изслушваш и задаваш въпроси, за да потвърдиш, че разбираш какво ти говорят, те ще обикнат комуникацията с теб (особено ако досега е имало някакви проблеми). Ще укрепите приятелството си и те самите ще започнат да те слушат повече, защото си показал/а че те е грижа за тях.

❥  Кимане
Трик: Кимай по-често докато говориш, особено, когато се каниш да молиш за услуга

Учените открили, че когато хората кимат докато слушат нещо са много по-склонни да го приемат. Освен това, когато някой често кима пред погледа им, съвсем естествено е и те да започнат да го правят. Това е нещо съвсем естествено, защото хората са добри имитатори и в повечето случаи правим това несъзнателно. Затова, ако искаш да си още по-убедителен, кимай често докато провеждаш разговор. Ще забележиш, че човекът, с когото разговаряш няма да се сдържи и скоро и той ще започне да кима докато те слуша… без дори да се усети.

Пожелавам ви забавно и успешно практикуване!

Източник: Интернет

4. Безпокойство ще нараства, ако не бъде насочено към положителни действия.

Намерете някаква кауза или нещо полезно ЗА ДРУГИТЕ, което да правите от време на време. Не само че ще се чувствате добре, това много ще ви помогне да не мислите само за себе си и своите проблеми, но да виждате и друг начин на живот, светоглед, други видове проблеми и ще ви даде дистанция и възможност да погледнете своя живот и проблеми отстрани. Да помагаме на другите е всъщност начин за предприемане на действия и отговорността за собственото си изцеление.

Този съвет е от поредицата:“Поемете контрол над живота си – не позволявайте страхът ви да го управлява!“. Всяка седмица КРАСИ ще споделя по 1 ценен съвет, от неговия професионален опит, за намаляване на безпокойството и тревожността.

7. Започнете благодарствен дневник

Описвайте поне по 3 до 5 неща всеки ден, за които сте искрено благодарни и щастливи. Правете го всяка вечер. Много е лесно и учудващо ефективно. Когато имаме сериозен проблем по естествен начин се фокусираме изцяло в него, забравяйки всичко и всички други. Това лесно упражнение ще ви помогне да видите отново живота си в цялата му пълнота, да осъзнаете, че не всичко е ужасно и загубеноМожете също така да си направите и дневник за освобождаване, където да пишете за вашата тревожност и действията, които можете да предприемете, за да се преодолеят тези страхове.

8. Обратното на страха е вярата

Когато усещате тревожност и безпокойство, когато имате усещане, че тревожните мисли ви обземат, че няма никакво пространство, чудесен начин да се измъкнете е да намерите в себе си някаква вяра. Да вярваш искрено, че нещата могат да се променят и ЩЕ се подобрят, понякога е всичко от което се нуждаем, за да станем по-добре, за да направим една крачка и всички страшни мисли да отлетят, оставяйки след себе си само спомена за безизходица. Вярата в нас самите, в нашата сила, сама по себе си променя ситуацията. Нека си спомним, че има сили дори в положителната визуализация и мисли. Ако умът ни може да лекува болести, то със сигурност може да намали и страхa! Така че направете тази малка, но важна първа крачка – започнете от себе си, вярвайте в себе си, мислете по позитивен начин за СЕБЕ СИ и ще започнете да виждате промяната.

9. Разчистете живота си

Това е ВАШИЯТ живот, вие сте главните герои в него. В този смисъл – направете игралната площадка възможно най-приятна за вас самите! Ако гледате новини и това ви изпълва с тревога – изключете телевизора и си наложете лимит за гледане!  Светът ще продължи да се върти, дори и ако не сте информирани за всички ужасни неща, които стават някъде там… Ако срещата с някого ви кара да се чувствате много зле – обмислете нужно ли е наистина да продължавате да се виждате с такива хора, които ви пълнят с негативизъм, страхове, притеснения?! Опитайте се да постигнете пълен баланс в живота си, чрез изхвърляне на всички вещи, които ви носят стари и тежки спомени, изхвърлете масата, в която постоянно се спъвате, или тесните дрехи, които никога не сте слагали. Сложете на видно място всички сертификати и дипломи, всички семейни снимки, рисунки и предмети, които ви носят щастие. Пренаредете околната си среда така, че когато влезете в някоя стая, да се изпълвате с хубаво усещане и да имате удобството, което ЗАСЛУЖАВАТЕ!

10. Куражът не е липса на страх, а предприемане на действия, въпреки страха ни

Правейки нещо ново или противопоставянето на страховете, чрез малки стъпки е много по-положително за нас, отколкото да не правим абсолютно нищо, освен оплакване.  Ако имате нужда от по-добра причина – предприемете 1 действие, което ще бъде от полза на някой друг.

Ако откриете, че нито един от съветите по-горе не работи за вас, че въпреки действията си не успявате да постигнете напредък и промяна (или поне не в желаната степен), тогава трябва да се отнесете сериозно към ситуацията и да потърсите консултации с квалифициран психолог. При всички положения съветът ми е да не позволявате на страховете да ограбват живота ви, да ИЗБЕРЕТЕ да поемете контрол над собствения си живот, да действате, да търсите и да опитвате, докато не получите желания резултат! 

%

от клиентите ми са подобрили качеството си на живот

%

от тях са се справили с проблема си в рамките на до 10 срещи

%

от клиентите ме търсят при нов проблем

%

от редовните ми клиенти споделят, че са направили големи мечтани житейски промени с лекота, в следствие на срещите ни

Вземи повече от живота!

Нуждаеш се от помощ?

Запиши час за психологическа консултация още сега!